KRISTALI DUHA - Misli i pogledi Antuna Gustava Matoša Prikaži uvećano

KRISTALI DUHA - Misli i pogledi Antuna Gustava Matoša

Mate Ujević, Dubravko Jelčić

Školska knjiga

9789530615434

Novi proizvod

U leksikonskom obliku ova knjiga donosi pregled Matoševih reakcija na suvremene ili povijesne događaje, njegove, možda katkad preoštre riječi upućene suvremenicima te njegova topla razmišljanja o hrvatskim ljudima i krajoliku...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

101,80 KM .

Podaci

Autor Mate Ujević, Dubravko Jelčić
Izdavač Školska knjiga
Godina 2004
Uvez tvrdi
Broj stranica 796
ISBN 978-953-0-61543-4
Jezik Hrvatski

Više informacija

U leksikonskom obliku ova knjiga donosi pregled Matoševih reakcija na suvremene ili povijesne događaje, njegove, možda katkad preoštre riječi upućene suvremenicima te njegova topla razmišljanja o hrvatskim ljudima i krajoliku. 
Priređujući ovu hrestomatiju Matoševe književne i društvene misli nastojao sam da knjiga bude što potpuniji repetitorij piščevih misli i pogleda bez obzira da li su te misli trajnije okupirale njegov duh ili su bile plod trenutačnih raspoloženja, i bez obzira da li sam uvjeren da je u određenim slučajevima istina na njegovoj strani.
Matoš je majstor riječi. Smatrao je da su riječ i stil u književnosti sve. Za ljubav prema duhovitoj riječi sav je u kontrastu, u duhovitim obratima, u miješanju suprotnih misaonih elemenata.
Iz Predgovora prvom izdanju 1955. priređivača Mate Ujevića


Priređivač ovog (drugog) izdanja odustao je od ujednačavanja držeći se načela: da se u svemu poštuje Matošev izvorni tekst, osim u čisto pravopisnim dilemama. Priređivač (drugog izdanja) nije mogao odoljeti a da tu i tamo ne proširi poneki citat s jednom ili dvije rečenice što ih je sastavljač (prvog izdanja) izostavio, a također je unio i stotinjak citata kojih u prvom izdanju nije bilo.
Iz Predgovora drugom izdanju priređivača Dubravka Jelčića

30 drugih knjiga iz iste kategorije: