KUGA Prikaži uvećano

KUGA

Albert Camus

Lektira d.o.o. Kostrena

9789537680138

Novi proizvod

Strahovita epidemija kuge zavladala je u alžirskom gradu Oranu. Doktor Rieux uviđa svu težinu situacije dok se gradski čelnici kolebaju. Dr. Rieux zna da čovjek može ostvariti svoj smisao samo u savjesnom vršenju svoga zvanja, u pomaganju brata-čovjeka,pa prvi prihvaća borbu protiv kuge. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

32,30 KM .

Podaci

Autor Albert Camus
Izdavač Lektira d.o.o.
Godina 2012
Uvez tvrdi
Broj stranica 224
Format 13.5 x 20.5 cm
ISBN 9789537680138
Jezik Hrvatski

Više informacija

Strahovita epidemija kuge zavladala je u alžirskom gradu Oranu. Ljudi su preneraženi.
Doktor Rieux uviđa svu težinu situacije dok se gradski čelnici kolebaju. Dr. Rieux zna da čovjek može ostvariti svoj smisao samo u savjesnom vršenju svoga zvanja,u pomaganju brata-čovjeka,pa prvi prihvaća borbu protiv kuge. Pridružuju mu se još neki dobrovoljci koji shvaćaju da se to neizrecivo zlo može suzbiti samo zajedničkim silama. Kuga je napokon zaustavljena. Rieux i njegova družina,međutim,nisu uvjereni u pobjedu. Dapače,oni znaju da je nemoguće potpuno uništiti kužni bacil. I borba neće nikada prestati. Ne bori li se čovjek stalno protiv "kuge",ona će jednog dana ponovno izbiti i harati nesmiljeno svijetom kao što je to činila u Oranu.

Pisan za ratnih i poratnih godina,a objavljen 1947.,roman Kuga često se tumači kao alegorijski prikaz otpora nacističkoj okupaciji. Sam Camus uvjerava nas da se ne radi ni o kakvoj stvarnoj kužnoj bolesti. Kuga je stari apsurd,stanje u kome se nalazi čovjek čija je jedina izvjesnost-smrt. To je,dakle,Sizifov besmisao,stvarnost onakva kakva jest. Kuga dobrim dijelom prihvaća rezoniranje Stranca i Mita o Sizifu. Apsurd je samo promijenio ime i postao još zarazniji(kuga). Camus,međutim, ovdje nastupa u novom licu-Kuga je prekretnica iz njegova ciklusa apsurda u ciklus pobune. Čovjek više nije stranac na zemlji,nije ni Sizif ni Kaligula.
Camus mu je udahnuo smisao u borbi za bolji život. Humanistička svetost,solidarnost i ljubav,stid zbog egoizma,strašne žrtve,trud i napor bez očekivanja nagrade-nosivi su elementi ovoga romana.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: