TRI SESTRE Prikaži uvećano

TRI SESTRE

Anton Pavlović Čehov

SysPrint d.o.o.

9789532320213

Novi proizvod

Budući da je drama Tri sestre nastala u razdoblju druge polovice 19. stoljeća, ona s razlogom za sobom nosi određene motive i atmosferu koja se proteže kroz većinu književnih djela toga razdoblja...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

15,00 KM .

Podaci

Autor Anton Pavlović Čehov
Izdavač SysPrint d.o.o.
Godina 2003
Uvez meki
Broj stranica 120
ISBN 953-232-021-0
Jezik Hrvatski

Više informacija

Budući da je drama Tri sestre nastala u razdoblju druge polovice 19. stoljeća, ona s razlogom za sobom nosi određene motive i atmosferu koja se proteže kroz većinu književnih djela toga razdoblja. Naime, čovjek je u tom razdoblju pasivniji, propitkuje svoju egzistenciju, on se više ne bori s vanjskim silama već i onim unutarnjim – bori se protiv samog sebe, što se i odražava u dugim i praznim monolozima glavnih likova. Drama u to doba dobiva jednu donekle novu sliku, mijenja se njen eksterijer, produbljuje se psihološka interpretacija, mijenja se scenski prostor. Glavni temelj tadašnje drame je borba u svakom smislu; istina i pravda se međusobno sukobljavaju, kao i jedna s drugom, čovjek sa svojom sudbinom i snovima, pojedinac s društvom.

Čehov je oslikao tu borbu svojim motivima koje provlači kroz svoje stvaralaštvo, a neki od njih su duhovni ideal, smisao života, nepravda, ljepota u svakom obliku, dosada, praznina, mrtvilo, nejednakost, itd. On u svojim djelima opisuje svaku vrstu jednog naroda, građanske klase, kroz obične životne situacije. Svakodnevne situacije prikazuje na jedan pomno i dobro razrađen način s umjetničkim odabirom teza i perfektnim predočenjem. Mir, tišina i glazba često su pojmovi koji karakteriziraju Čehovljev svijet. U njegovim dramama ne postoji tipičan dramski sukob, već sve što se događa u drami proizlazi iz psiholoških stanja, osjećaja i unutrašnjih sukoba likova. Također, inzistira na isticanju pojma prolaska vremena koji je čak i temelj njegovih djela, pa i ostalih u to doba. Dakle, situacija je konstantno neizvjesna upravo zbog protoka vremena i vječitog gledanja u budućnost za boljim životom. No i s druge strane prisutna je potreba za pomnim ukrašavanjem i isticanjem didaskalija i mjesta zbivanja kako bi se likovi i njihova psihološka stanja u najboljem obliku dočarala i u suprotnom kod čitatelja zamjetila i shvatila.

Upravo je na taj način i svim ostalim motivima oslikano djelo “Tri sestre”. Ono bi se zaista moglo prikazati u obliku umjetničke slike tmurne i pasivne atmosfere nad kojom prevlada čežnja i neizvjesnost.

Radnja ove drame zasniva se na tragičnosti samih likova te na osjećaju bespomoćnosti i beznadnosti koji bez obzira na vječni optimizam ne iščezavaju. Drama Tri sestre analiza je socijalnih, moralnih i psiholoških sastavnica. Tri sestre Prozorov utjelovljuju pojam ljepote i profinjenosti te želju za boljim životom, no ipak se podvrgavaju ženi svog brata u nemoći da pomognu same sebi. Karakteristika likova u drami jest da se nitko međusobno ne sluša i jedni drugima ne uspijevaju pomoći.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: