SATIR ILITI DIVJI ČOVIK Prikaži uvećano

SATIR ILITI DIVJI ČOVIK

Matija Antun Reljković

Zagrebačka stvarnost

9789531920490

Novi proizvod

“Satir iliti divji čovik” didaktičko-satirički je ep koji je tiskan 1762. godine u Dresdenu. Sastoji se od 11 pjevanja, a kroz njih Relković daje svoju kritiku kroz tadašnje gospodarske i moralne prilike u Slavoniji...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

17,20 KM .

Podaci

Autor Matija Antun Reljković
Izdavač Zagrebačka stvarnost
Godina 1998
Uvez tvrdi
Broj stranica 140
ISBN 953-192-049-4
Jezik Hrvatski

Više informacija

“Satir iliti divji čovik” didaktičko-satirički je ep koji je tiskan 1762. godine u Dresdenu. Sastoji se od 11 pjevanja, a kroz njih Relković daje svoju kritiku kroz tadašnje gospodarske i moralne prilike u Slavoniji. On je zabrinut zbog tadašnjeg teškog razdoblja koje se dogodilo nakon što je Slavonija oslobođena od Turaka, a u djelu je i izrazio želju da takvo stanje nadvlada. Smatra da se zlo i nesreća mogu nadvladati kroz prosvjetu.

U djelu možemo primijetiti deseterce s često nepravilnom rimom. Jezik kojim je djelo pisano je štokavština ikavskog izgovora sa starijim naglaskom. Isto tako uz nju, autor koristi i mnogo arhaičnih izraza.

Djelo je postiglo veliki uspjeh, iako je bilo i mnogo kritika. Prvo izdanje knjige koje je tiskano u Dresdenu od 1500 primjeraka razgrabljeno je u dvije godine. Iz tog razloga, 1799. godine, Relković je dao u Osijeku tiskati novo izdanje. Ono je bilo različito od prethodnog u tome što je imalo opširniji predgovor, a i u njemu je knjiga podijeljena na dva dijela.

Autor se kroz svoje djelo “Satir” borio protiv predrasuda vremena u kojem je živio. Smatrao je da je jedina dobra mjera u borbi protiv primitivizma – prosvjeta, odnosno naobrazba određenih pojedinaca. Smatrao je ako svatko nauči čitati i pisati, nestat će svi poroci. Prvi je micao granice slavonskog čovjeka iz njegovog primitivnog u novi, građanski život.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: