ROMEO I JULIJA Prikaži uvećano

ROMEO I JULIJA

William Shakespeare

Zagrebačka stvarnost

9789531921367

Novi proizvod

Tragedija “Romeo i Julija” jedno je od najpoznatijih djela slavnog engleskog pisca Williama Shakespearea te jedno od najpoznatijih ljubavnih tragedija uopće. To je prva Shakespeareova tragedija, koju je napisao 1593. godine, nakon dvije, sada manje poznate komedije...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

20,00 KM .

Podaci

Autor William Shakespeare
Izdavač Zagrebačka stvarnost
Godina 2004.
Uvez tvrdi
Broj stranica 160
ISBN 953-192-136-9
Jezik Hrvatski

Više informacija

Tragedija “Romeo i Julija” jedno je od najpoznatijih djela slavnog engleskog pisca Williama Shakespearea te jedno od najpoznatijih ljubavnih tragedija uopće. To je prva Shakespeareova tragedija, koju je napisao 1593. godine, nakon dvije, sada manje poznate komedije. Djelo je nastalo u prvom razdoblju njegova stvaralaštva, a inspiraciju za njega dobio je iz opće poznate legende o ljubavnicima iz Verone, koji su svoje živote završili tragično, upravo zbog ljubavi.

Još je i Dante Alighieri, više od sto godina prije Shakespearea, u svojoj Božanstvenoj komediji, u dijelu o Čistilištu, spomenuo tragediju obitelji Montecchi i Capuleti, ali i pored toga postoje navodi da je to bio povijesni događaj iz 1303. godine. Spominje se i u djelu Povijest Verone, tiskanom oko 1595. godine. Nekoliko je književnika prije Shakespearea koristilo ovaj motiv nesretnih ljubavnik iz Verone u svojim djelima, ali je njegovo zasigurno ostalo najpoznatije.

Tragedija govori o dvoje mladih ljudi koji se zaljubljuju jedno u drugo, unatoč tome što potječu iz dvaju suparničkih obitelji, među kojima vlada mržnja i rivalstvo. Njihova ljubav na prvu se čini nemogućom, ali oni se ipak tajno vjenčaju. U raznim konfliktima između dvaju obitelji, Romeo ubije Julijinog bratić i zato mora pobjeći iz zemlje, ali on se ostane skrivati da ne bi ostavio Juliju.

Julijini roditelji nju žele udati za uglednog plemića, ali ona bi radije umrla nego pogazila svoju ljubav i brak s Romeom. Još jednom joj uskače u pomoć svećenik koji ih je vjenčao. On Juliji da napitak koji će je samo uspavati, a ne i ubiti, kako bi njeni mislili da je mrtva, a ona će nakon toga biti slobodna. Svećenik pošalje poruku Romeu da je Julija zapravo živa, ali poruka ne stiže do njega. Kada Romeo čuje da je Julija mrtva, dođe u njenu grobnicu i, osjećajući da nema smisla živjeti bez Julije, sebi oduzme život ispivši otrov. Tada se Julija probudi i pokuša ispiti zadnje kapi otrova s Romeovih usana da i sama umre, ali kada vidi da to nije dovoljno, uzme bodež i ubije se.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: