DUBROVAČKA TRILOGIJA Prikaži uvećano

DUBROVAČKA TRILOGIJA

Ivo Vojnović

Zagrebačka stvarnost

9789531921480

Novi proizvod

Dubrovačka trilogija je nastala u Dubrovniku u periodu od 1985.-1901. godine. Najuspješnije djelo ovog pisca Ive Vojnovića govori o padu Dubrovačke Republike, a slovi i za jednu od nalijepših i najkvalitetnijih drama hrvatske književnosti...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

17,20 KM .

Podaci

Autor Ivo Vojnović
Izdavač Zagrebačka stvarnost
Godina 2007
Uvez tvrdi
Broj stranica 143
ISBN 978-953-192-148-0
Jezik Hrvatski

Više informacija

Dubrovačka trilogija je nastala u Dubrovniku u periodu od 1985.-1901. godine. Najuspješnije djelo ovog pisca Ive Vojnovića govori o padu Dubrovačke Republike, a slovi i za jednu od nalijepših i najkvalitetnijih drama hrvatske književnosti. Djelo predstavlja tri strukakoje pisac polaže na grob svoga oca, lovoriku, pelin i vrijes, što simboliziraju dijelovi ove trilogije.

Pjesnik također pjeva i svojevrsni lament starom Dubrovniku u nestajanju, izjednačavajući ljepotu i slobodu, jer nestanak ljepote vidi kao smrt slobode.

Prvi dio trilogije, “Allons enfants”, smješten je u vrijeme 1806. godine i govori o dolasku Francuza u Dubrovnik. Drugi dio trilogije, “Suton”, smješten je u 1832. godinu, a govori o neslobodi i okretanju prošlosti, dok treći dio, “Na taraci”, smješten u suvremenu 1900. godinu, govori o prodoru novog vremena i novih ljudi, što znači i kraj nekadašnjem uređenju Dubrovačke republike.

Ovo djelo nije tradicionalna povijesna drama, nego “drama povijesti”, u kojoj je glavni protagonist zapravo Grad. Njegov je izlazak iz mitskog i otvaranje vanjskom svijetu i povijesti, zapravo uzrok njegova propadanja i tragedije.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: