GOSPODA GLEMBAJEVI Prikaži uvećano

GOSPODA GLEMBAJEVI

Miroslav Krleža

Katarina Zrinski d.o.o

9789532362893

Novi proizvod

Prikaz sudbine svake društvene elite koja tlači narod, koja sebično i bezobzirno gomila bogatstvo i na svoje užitke troši neumjereno, pa gubi pojam o tome na čemu je izgrađen njezin privilegiran položaj i odakle dolazi novac. Ta društvena krema prezire narod iz kojeg je potekla i uzdigla se do bogatstva... 

Više detalja

36,60 KM .

Podaci

Autor Miroslav Krleža
Izdavač Katarina Zrinski d.o.o
Godina 2018
Uvez tvrdi
Broj stranica 248
ISBN 978-953-236-289-3
Jezik Hrvatski

Više informacija

Prikaz sudbine svake društvene elite koja tlači narod, koja sebično i bezobzirno gomila bogatstvo i na svoje užitke troši neumjereno, pa gubi pojam o tome na čemu je izgrađen njezin privilegiran položaj i odakle dolazi novac. Ta društvena krema prezire narod iz kojeg je potekla i uzdigla se do bogatstva... Njezini članovi su proputovali sve europske zemlje, a njihove žene sva mondena europska sastajališta, govore sve europske jezike, i slijede modu svojih elitističkih uzora i ne obaziru se na stanje potlačenog naroda.

Takvi su uglavnom sebičnjaci, neumjereni u rastrošnosti i nesvjesni povijesne zakonitosti i društvenih procesa koji će ih prije ili kasnije pomesti s povijesne pozornice. Ovakvo shvaćanje podupire i Krležina izjava da je šteta što tako bogatog građanstva u Hrvatskoj toga doba zapravo nije bilo, jer je dosad svako razvijenije prošlo kroz takvu fazu.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: