RIJEKE BOSNE I HERCEGOVINE Prikaži uvećano

RIJEKE BOSNE I HERCEGOVINE

Dalibor Ballian

Svjetlo riječi

9789958240782

Novi proizvod

Nastavljamo sa monografijama o prirodi Bosne i Hercegovine. Pred nama je treća monografija koja se bavi zanimljivom tematikom rijeka Bosne i Hercegovine, možda našeg najznačajnijeg resursa. Nastala kao rezultat dugotrajnoga rada duž naših lijepih rijeka i potoka. 

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

45,00 KM .

Podaci

Autor Dalibor Ballian
Izdavač Svjetlo riječi
Godina 2020
Uvez tvrdi
Broj stranica 368
Format 16,5x24 cm
ISBN 9789958240782
Jezik Hrvatski

Više informacija

Nastavljamo sa monografijama o prirodi Bosne i Hercegovine. Pred nama je treća monografija koja se bavi zanimljivom tematikom rijeka Bosne i Hercegovine, možda našeg najznačajnijeg resursa. Nastala kao rezultat dugotrajnoga rada duž naših lijepih rijeka i potoka. O rijekama postoje brojne studije, i manje monografske jedinice, ali na jednom mjestu kod nas a ni u Europi do sada nije objavljen monografski pregled svih rijeka. Za sada nema sličnoga projekta koji opisuje veći broj rijeka u nekoj zemlji ili bar području veličine Bosne i Hercegovine. Ta spoznaja ovoj monografiji daje posebnu vrijednost.
 
Sama monografija sadržava stručni pogled na sve rijeke i značajnije potoke, a njihova ukupna dužina je 11000 km. Dio ipak nije našao svoje mjesto u knjizi, ali su manjeg značaja te su samo pobrojane. Inače sve rijeke su obrađene prema slivovima, te se na taj način može steći slika o njima i njihovom značaju.
 
U ovoj monografiji mogu se pročitati osnovni podaci o pojedinim rijekama i potocima, njihovoj morfologiji, poziciji i ekologiji te praktične i osnovne znanstvene spoznaje o flori i fauni, a posebno šuma i fauni u njima, ali i oko same rijeke. Ipak, srž ove knjige prilagođena je širem bosanskohercegovačkom krugu čitatelja koji žele proširiti saznanja o svojoj domovini.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: