LEGITIMNOST, VLAST I IDEOLOGIJA Prikaži uvećano

LEGITIMNOST, VLAST I IDEOLOGIJA

Robert Blažević

TIM press

9789538075797

Novi proizvod

Studija Legitimnost, vlast i ideologija rezultat je autorova dugogodišnjeg bavljenja fenomenom legitimnosti političkih poredaka i institucija, s osobitim naglaskom na fenomen karizmatskog oblika legitimnosti.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

53,90 KM .

Podaci

Autor Robert Blažević
Izdavač TIM press
Godina 2020
Uvez meki
Broj stranica 332
Format 17.0 × 24.0 cm
ISBN 9789538075797
Jezik Hrvatski

Više informacija

Studija Legitimnost, vlast i ideologija rezultat je autorova dugogodišnjeg bavljenja fenomenom legitimnosti političkih poredaka i institucija, s osobitim naglaskom na fenomen karizmatskog oblika legitimnosti. U prvom dijelu ove studije obrađeni su ključni pojmovi ‒ vlast, moć, ideologija i pojam legitimnosti (i mijenjanje osnove legitimnosti kroz povijest). Tematizirano je Weberovo shvaćanje legitimnosti, ali i shvaćanja niza istaknutih teoretičara koji, na neki način, simboliziraju postveberijanska shvaćanja legitimnosti. U njezinu drugom dijelu izložen je problem legitimnosti empirijskih političkih poredaka: liberalno-demokratskih, nacističkog u Njemačkoj, staljinističkih/socijalističkih poredaka i, konačno, postsocijalističkih, kao i način na koji su dobivali masovnu potporu podanika/građana. Uz navedeno, autor se osvrće i na legitimacijske probleme političkih poredaka nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije, ponajprije Hrvatske i Srbije.

Teme ovog djela relevantne su i u pogledu krize liberalne demokracije i populizma s kojim je primorana suočiti se, stoga će ono, s obzirom na aktualnost tema kojima se bavi, zainteresirati ne samo stručnjake nego i širu javnost.

* * *

Dr. sc. Robert Blažević redoviti je profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Njegova istraživačka i nastavna područja su ponaj­prije sociologija politike i javna upra­va. Na Pravnom fakultetu u Rijeci predaje kolegij Upravna znanost i niz drugih srodnih predmeta. Bio je predsjednik Savjeta i prodekan za znanstve­noistraživački rad Pravnog fakulteta u Rijeci. Utemeljio je Upravni studij Veleučilišta u Rijeci i od 1998. do 1999. bio v. d. pročelni­ka studija. Član je Instituta za javnu upra­vu u Zagrebu i redoviti član Aka­demije pravnih znanosti Hrvatske. Objavio je veliki broj knjiga, znanstvenih i stručnih radova. Njegove važnije knjige su: Politička vladavina (1988), Politički poretci i legitimitet (1995), Upravna znanost (više izdanja), Karizma. Politička vlast i karizmatske lično­sti (2006), Legi­timnost političkih poredaka (2010) i Stigma i karizma (2017). Su­autor je knjige Lokalna samouprava (2020).

30 drugih knjiga iz iste kategorije: