NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA BILO JE PRAVO IME Prikaži uvećano

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA BILO JE PRAVO IME

Ilija Barbarić

Naklada Bošković

9789532631265

Novi proizvod

Ova se knjiga razlikuje u mnogočemu od ostalih, u kojima je riječ o uspostavi, opstojnosti i slomu NDH, jer autor ovog spisa nije pisac po zanimanju, niti je visoko obrazovani intelektualac, nije plaćen od određenih ljudi, udruga ili međunarodnih institucija;nije pisac koji traži izvore i iz njih prepisuje dokaze, nego izvorno piše o onome što je proživio...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

43,10 KM .

Podaci

Autor Ilija Barbarić
Izdavač Naklada Bošković
Godina 2010
Uvez meki
Broj stranica 215
ISBN 978-953-263-126-5
Jezik Hrvatski

Više informacija

Ova se knjiga razlikuje u mnogočemu od ostalih, u kojima je riječ o uspostavi, opstojnosti i slomu NDH, jer autor ovog spisa nije pisac po zanimanju, niti je visoko obrazovani intelektualac, nije plaćen od određenih ljudi, udruga ili međunarodnih institucija; dapače, nije pisac koji traži izvore i iz njih prepisuje dokaze, nego izvorno piše o onome što je proživio, o onome što je vidio i onome što je čuo od ljudi kojima je vjerovao.

Autor je marljivo pisao dnevnik zbivanja čim je položio ustašku prisegu  u Jasenovcu (1941.), čiji zapisi govore o teškoj borbi Hrvata za slobodu, o uspostavi NDH, o njezinoj organizaciji i nutarnjoj upravi, o nadljudskoj borbi hrvatske vojske za očuvanje hrvatske države, o udruženim neprijateljima, da sruše NDH, o njezinu Poglavniku Dr. Anti Paveliću, koji je pod svaku cijenu želio spasi hrvatsku državu i hrvatski narod.

Zatim  autor prikazuje kapitulaciju Italije, suradnju talijanskih fašista sa četnicima i partizanima, nagli slom  Njemačke, koji je povukao za sobom i slom NDH. Ali, hrabra hrvatska vojska nije bila poražena od udruženih neprijatelja, nego se odlučno borila do posljednjeg časa, do svršetka II. Svjetskog rata, kad je trebalo povući se u Austriju k pobjednicima u ratu,  zapadnim saveznicima, da se predaju (po ženevskoj konvenciji 1864.) kao pripadnici  oružanih snaga , a ne kao ratni zarobljenici.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: