FINANCIRANJE OBRANE Prikaži uvećano

FINANCIRANJE OBRANE

IGOR KARNJUŠ

Golden marketing

9789532123364

Novi proizvod

Djelo Igora Karnjuša prvi je cjelovit rad hrvatskog autora o elementima djelotvornosti upravljanja sustavom financiranja obrane, tj. vojne obrane kao dijela sustava nacionalne sigurnosti.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

71,00 KM .

Podaci

Autor Igor Karnjuš
Izdavač Golden marketing
Godina 2008
Uvez tvrdi
Broj stranica 279
Format 15 X 23
ISBN 9789532123364
Jezik Hrvatski

Više informacija

Djelo Igora Karnjuša prvi je cjelovit rad hrvatskog autora o elementima djelotvornosti upravljanja sustavom financiranja obrane, tj. vojne obrane kao dijela sustava nacionalne sigurnosti.

Autor istražuje i analizira karakteristike obrane kao javnog dobra, bitne čimbenike procesa formiranja vojnih izdataka, njihov utjecaj na nacionalnu ekonomiju, ekonomski aspekt članstva u vojnom savezu, tržište rada, koristi i mogućnosti razvoja vojne proizvodnje, trgovinsku bilancu i sl., te optimalne modele financiranja nacionalne obrane prema kriteriju učinkovitosti.

Namjera je knjige pružiti pregled aktualnih znanstvenih spoznaja s području ekonomike obrane iz svjetske literature. S tog se aspekta ona može smatrati i preglednim radom, ona obuhvaća najvažnija dostignuća ekonomske znanosti primijenjena na području obrane i sigurnosti: ekonomsku teoriju vojnih saveza, utjecaje vojnih izdataka na ekonomski rast, odnos vojnih izdataka prema drugim oblicima javnih izdataka, koncepte zastrašivanja i utrke u naoružanju, probleme efikasnosti, ocjene i odabir projekata, upravljanje resursima na najvišoj razini, međuodnos rada i kapitala u obrani kao proizvodu itd.

Za Hrvatsku kao zemlju u tranziciji, koja svoj ekstenzivni sustav nacionalne sigurnosti nastoji prevesti na standarde NATO-a i EU-a, ta pitanja imaju iznimnu praktičnu važnost. Gledano s financijskog stajališta, profesionalna vojska je, prema autorovu mišljenju, za Hrvatsku dugoročno povoljniji izbor.

Knjiga je namijenjena upravljačkim i razinama koje sudjeluju u kreiranju obrambene politike, kako bi pridonijela cjelovitom sagledavanju ekonomsko-financijskih aspekata strateških odluka. Od  koristi će biti i studentima fakulteta i visokih škola u proučavanju društvenih financija, odnosno pojedincima koji su zainteresirani za ovu problematiku.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: