NOVA HRVATSKA PARADIGMA ( II. dopunjeno izdanje) Prikaži uvećano

NOVA HRVATSKA PARADIGMA ( II. dopunjeno izdanje)

Davor Ivo Stier

TIM press

9789538075544

Novi proizvod

TIM press je objavio drugo, dopunjeno izdanje knjige Davora Ive Stiera Nova hrvatska paradigma...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

30,80 KM .

Podaci

Autor Davor Ivo Stier
Izdavač TIM press
Godina 2019
Uvez meki
Broj stranica 152
ISBN 978-953-8075-54-4
Jezik Hrvatski

Više informacija

TIM press je objavio drugo, dopunjeno izdanje knjige Davora Ive Stiera Nova hrvatska paradigma

Nakon dvije sukcesivne paradigme, državotvorne i euroatlantske, Hrvatskoj predstoji novi izazov: otvaranje političkih i ekonomskih institucija i društveni razvoj. Društvenom integracijom te osmišljenom demokratizacijom institucija hrvatske države pružio bi se otpor determinizmu i sveprisutnoj apatiji koja dominira našim javnim prostorom. Bivši europarlamentarac Stier u svom ogledu Nova hrvatska paradigma. Ogled o društvenoj integraciji i razvoju upravo definiranje nove razvojne paradigme postavlja kao preduvjet za značajniji gospodarski rast i ukupni razvoj hrvatskog društva i države.

„Kao ‘konstelacija uvjerenja, vrijednosti, (...) koje dijele članovi jedne određene zajednice’, nova paradigma ne traži samo demokratizaciju načina funkcioniranja političkih stranaka, već i doktrinarnu profilaciju u skladu sa strateškim ciljevima otvaranja institucija i integracije isključenih ili marginaliziranih hrvatskih građana. Takvo usmjerenje prema novoj paradigmi neće biti jednoznačno, svaka će stranka razvojnom okviru pristupiti iz svoga kuta gledanja, ali će s drugim relevantnim strankama dijeliti strateško usmjerenje prema društvenoj integraciji kao podlozi za razvoj.
Demokratizacijom stranaka ograničava se moć stranačkog predsjednika i užeg vodstva, povećava se unutarnja i vanjska kontrola, postiže se veća transparentnost u procesu donošenja odluka te na kraju vraća javno povjerenje u političke institucije i potiče veća građanska participacija. Takva demokratizacija političkih stranaka također bitno sužava prostor korupciji generiranoj u interakciji zatvorenih političkih i ekonomskih institucija.“

Davor Ivo Stier

30 drugih knjiga iz iste kategorije: