''58'' HOS U OBRANI VUKOVARA I BOGDANOVACA Prikaži uvećano

''58'' HOS U OBRANI VUKOVARA I BOGDANOVACA

Damir Markuš

UBSDRHL, Hrvatski Leskovac

9789535854227

Novi proizvod

Ratni put autora započinje početkom 1991. godine u jedinici za posebne namjene MUP-a Kutina, kasnije specijalne policije. Za dane koji se slute priprema se u Rakitju i Pionircu. U obranu  [Damir M. 3] Vukovara kao pripadnik HOS-a dragovoljno s još petoricom Kutinčana uključio se 27. rujna 1991. godine...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

40,00 KM .

Podaci

Autor Damir Markuš
Izdavač UBSDRHL, Hrvatski Leskovac
Godina 2015
Uvez tvrdi
Broj stranica 247
ISBN 978-953-585-422-7
Jezik Hrvatski

Više informacija

Ratni put autora započinje početkom 1991. godine u jedinici za posebne namjene MUP-a Kutina, kasnije specijalne policije. Za dane koji se slute priprema se u Rakitju i Pionircu. U obranu  [Damir M. 3] Vukovara kao pripadnik HOS-a dragovoljno s još petoricom Kutinčana uključio se 27. rujna 1991. godine. Braneći svojom čašću čast domovine u satniji je 58 odvažnih – 25 (od toga troje nestalih) ih je poginulo.

U gradu na Dunavu ponio je braniteljsko ime rodnog grada KUTINA. S razlogom. Kutina je među hrvatskim gradovima u odnosu na broj stanovnika, što se HOS-a tiče, obrani Vukovara dala najviše odvažnih. Položaj HOS-a bio je na Sajmištu, po mnogima najtežoj hrvatskoj bojišnici. S Damirom u obrani grada pogonuli su: Zdravko Bezuk i Ivan Krajinović Ićo (ekshumiran na Ovčari), Velimir Kvesić (preminuo poslije Domovinskog rata), Željko Soldo (teško ranjen) i Petar Gelo. Danir Markuš ranjen je dva puta gelerima u glavu te jednom metkom kroz nogu. Uspijeva s malobrojnim braniteljima 17. studenoga 1991. godine izaći u proboju do slobode. U Kutini je podvrgnut operacijama Nakon oporavka odlazi u 204. vukovarsku brigadu u Rakitje, a potom s njom 1. prosinca 1992. godine u Vinkovce. Tu se iz nje formira 5. gardijska brigada Sokolovi. Umirovljen je 2001. godine.

Nosi ga zanos i upornost da ne izblijedi sjećanje na Vukovar. Čini to predavanjima učenicima putujući s njima do grada kojega je branio. Uz ostalo spominje im i da jedna ulica u Vukovaru nosi ime HOS-a, a jarbol na ulazu u Memorijalno groblje, dar je Petrokemije Kutina u kojoj je nekada bio zaposlen. Objavljuje tekstove na portalima. Sudjeluje na filmskim projektima, 204 kilometara dugom spomen pješačenju od rodne Kutine do ratnog mu Vukovara.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: