PULMOLOGIJA Prikaži uvećano

PULMOLOGIJA

Bakir Mehić

Respiratorno udruženje u BiH

9789926810004

Novi proizvod

Respiratorne bolesti su među najčešćim bolestima općenito, a od pet najčešćih uzroka smrti čak su tri iz područja pulmologije: kronična opstruktivna bolest pluća na trećem mjestu, karcinom pluća na četvrtom mjestu i respiratorne infekcije na petom mjestu.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

175,50 KM .

Podaci

Autor Bakir Mehić
Izdavač Respiratorno udruženje u BiH
Godina 2016
Uvez tvrdi
Broj stranica 470
Format 21.0 x 28.0 cm
ISBN 9789926810004
Jezik Hrvatski

Više informacija

Prošlo je 16 godina od posljednje knjige pulmologije tiskane u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu brzinu razvoja medicinske znanosti i prakse, to je i suviše dugačko razdoblje da bi najveći broj stručnih jedinica iz oblasti respiratorne medicine ostao nepromijenjen. To je bio osnovni povod za pisanje Pulmologije.


Respiratorne bolesti su među najčešćim bolestima općenito, a od pet najčešćih uzroka smrti čak su tri iz područja pulmologije: kronična opstruktivna bolest pluća na trećem mjestu, karcinom pluća na četvrtom mjestu i respiratorne infekcije na petom mjestu.


Zbog iznesenih epidemioloških podataka od iznimno je značajno obraditi sve važne kliničke entitete iz područja respiracijske medicine i prezentirati ih u formi visokoškolskog udžbenika, kao što je i ovdje učinjeno. Rukopis obuhvaća 13 velikih cjelina u kojima su sukladno uobičajenim podjelama unutar pulmologije obrađeni najčešći i klinički najvažniji entiteti.

U prvome dijelu posebno su prikazani najčešći respiracijski simptomi s kojim obično i počinje klinička prezentacija bolesnika. Pojedini klinički entieti obrađeni su u 45 poglavlja na način koji je uobičajen za visokoškolske udžbenike, te tako svako poglavlje ima: uvod, prikaz epidemiologije i patofiziologije pojedine bolesti te dijagnostičke i terapijske postupke.

Bitno je naglasiti da su neka od poglavlja posvećena relativno novim i suvremenim entitetima u kliničkoj pulmologiji kao što su npr: infekcije netuberkuloznim mikobakterijama, neinvazivna mehanička ventilacija, sindromi zaduhe u spavanju, te transplantacija pluća. Cijeli udžbenik je pisan na usklađen način kroz sva poglavlja s intencijom da pruži neizostavne, a suvremene spoznaje o najvažnijim kliničkim područjima pulmologije.

Poglavlja su pisana tako da imaju stručno-znanstveno pojašnjenje, relevantno za svaki entitet, a istovremeno i praktičnu kliničku upotrebljivost. Kroz cijeli tekst vidljivo je nastojanje da sve suvremene spoznaje, klasifikacije, anglosaksonske inačice opće prihvaćene u medicinskoj znanosti budu usklađene s jezikom udžbenika i prilagođene domaćoj medicinskoj praksi.
Ovo djelo je sinteza znanstvenih i stručnih spoznaja u suvremenoj pulmologiji sa jasnim nastojanjem da bude praktično i klinički primjenjivo za liječnike praktičare. Stoga je ovaj udžbenik osim dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi iz pulmologije prikladan i za korištenje od strane svih liječnika kliničara koji se susreću sa pulmološkim bolesnikom bez obzira na užu specijalizaciju.
S obzirom da su pulmologija i respiracijske bolesti jedno od većih još uvijek u brojnim segmenima neriješnih javno-zdravstvenih problema koje obuhvaća sve dobne skupine, ovaj udžbenik je nužan i više nego dobrodošao. Zbog svega navedenog ima širi društveni interes od samog uskog područja pulmologije.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: