NA DRINI ĆUPRIJA Prikaži uvećano

NA DRINI ĆUPRIJA

Ivo Andrić

Školska knjiga

9789530607620

Novi proizvod

Na Drini ćuprija je povijesni roman Ive Andrića za kojeg je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Djelo je napisano i prvi put objavljeno 1945. godine.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

53,00 KM .

Podaci

Autor Ivo Andrić
Izdavač Školska knjiga
Godina 2013
Uvez tvrdi
Broj stranica 505
ISBN 978-953-0-60762-0
Jezik Hrvatski

Više informacija

Na Drini ćuprija je povijesni roman Ive Andrića za kojeg je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Djelo je napisano i prvi put objavljeno 1945. godine.

Roman je napisan na srpskoj ekavici. Izražaj je prilično jednostavan i lako razumljiv. U djelu nalazimo mnogo primjera narodnih elemenata, od pjesama i legendi do običaja i svjetonazora. Velika važnost se pridaje opisima, kako vanjskim tako i psihološkim. Nema neke osnovne teme i određene fabule, ali ipak nalazimo osnovni leitmotiv a to je naravno most. Most nam simbolizira čvrstoću, neprolaznost i postojanost usprkos svim nepogodama. Oko njega se bazira život svih stanovnika Višegrada i uže okolice. U usporedbi s mostom ljudski vijek je kratak i beznačajan te se to ističe u čestim i pomno izabranim trenutcima ljudske nevolje.

Roman obiluje realističkim opisima situacija, ljudi, pejsaža i interijera. Jedan od najpoznatijih situacija je zasigurno nabijanje Radisava na kolac. Nadalje nalazimo mnogo simbolike u likovima koji su također i reprezentativni npr. Abidaga - tursko nasilje i brutalnost, Lotika – moderna žena, samouvjerena i uporna, Herak, Stiković - jugoslavenska revolucija, novi ideali, Ćorkan - nevin čovjek ali vrlo nesretan i siromašan, Alihodža - glas razuma kod muslimana i moralni vođa, i dr.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: