Snižena cijena! SVEUČILIŠTE I SVIJET: UNIVERSITY AND THE WORLD Prikaži uvećano

SVEUČILIŠTE I SVIJET: UNIVERSITY AND THE WORLD

Željko Šuman

Sveučilište u Mostaru

9789958160783

Novi proizvod

Suvremeno sveučilište i, posebno, međunarodna sveučilišna suradnja i djelovanje, promatrani u kontekstu sve intenzivnije internacionalizacije i globalizacije visokog obrazovanja te brojni izazovi i promjene s tim u vezi, glavna su tema vodilja koja se provlači kroz čitavu sadržajnu strukturu ove knjige.

Više detalja

35,00 KM .

-5,00 KM

40,00 KM .

Podaci

Autor Željko Šuman
Izdavač Sveučilište u Mostaru
Godina 2017
Uvez tvrdi
Broj stranica 166
Format 24x17 cm
ISBN 9789958160783
Jezik Hrvatski

Više informacija

Suvremeno sveučilište i, posebno, međunarodna sveučilišna suradnja i djelovanje, promatrani u kontekstu sve intenzivnije internacionalizacije i globalizacije visokog obrazovanja te brojni izazovi i promjene s tim u vezi, glavna su tema vodilja koja se provlači kroz čitavu sadržajnu strukturu ove knjige. Uostalom, to nam sugerira i sam njezin naslov: Sveučilište i svijet.

U njoj se zapravo sublimirani i isprepleteni razni aspekti autorova dugogodišenjeg bavljenja tom značajnom i slojevitom temom kako na praktičnoj tako i na znanstveno-stručnoj razini.

Uz predgovor i uvod na samom početku, te pogovor, pregled odabranih fotografija, kazalo i bilješku o autoru koji je na kraju zaokviruje, knjiga je podijeljena u dva glavna dijela.

U prvom, nosećem dijelu, pod naslovom "Sveučilište pred europskim i globalnim izazovima", sabrano je kronološkim redom deset tematski povezanih autorovih tekstova nastalih i objavljenih u razdoblju od skoro dvadeset godina, pri čemu svaki od njih ujedno čini zasebno poglavlje knjige.

Drugi dio, naslovljen "Iz međunarodne suradnje sveučilišta u Mostaru", sadrži pet tekstova(poglavlja) i sažeti je prikaz i evokacija ključnih momenata i događaja vezanih za međunarodno djelovanje, internacionalizaciju te svekoliku transformaciju Sveučilišta u Mostaru, u kojem je autor aktivno sudjelovao i doprinosio.

Ukratko, knjiga govori o brojnim važnim temama relevantnim za prošlost, ali još više za budućnost Sveučilišta u Mostaru, no dobrim dijelom i za budućnost europskog sveučilišta kao jedne strateške institucije modernog društva. Neke teme autor obrađuje iscrpnije, prilažući i korisnu dokumentaciju i popis literature, ali također otvara mnoga dodatna pitanja i time upozorava na njihovu važnost. U svakom slučaju, ovu knjigu treba pozdraviti kao donekle pionirski pothvat i važan doprinos prije svega za povijest Sveučilišta u Mostaru u jednom dramatičnom razdoblju njegove borbe za opstanak i međunarodnu afirmaciju.

No istodobno ona sadrži naznake nekih problema s kojima će se Sveučilište morati suočavati u narednom razdoblju, zajedno s ostalim europskim sveučilištima, i analizom kojih će trebati utvrditi smjernice za buduću institucionalnu strategiju. 

Autor je knjigu posvetio svojim studentima, posebno generaciji Erasmus +.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: