ZLATNA GRANA - Podrijetlo religijiskih obreda i običaja Prikaži uvećano

ZLATNA GRANA - Podrijetlo religijiskih obreda i običaja

Naklada Jesenski i Turk

9789532220797

Novi proizvod

Zlatna grana Frazerovo je najveće i najpoznatije djelo, sabirno mjesto njegovih zrelih teorija. Frazer u njemu polazi od istraživanja nasljednih rituala kraljeva-svećenika u Dijaninu gaju, svetoj šumi u drevnoj Italiji. Obred je uključivao drevni običaj dopuštanja odbjeglom robu da se bori s kraljem i eventualno preuzme njegov naslov ako prije toga uspije odlomiti granu s naročita zlatnog drveta.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

58,00 KM .

Podaci

Autor James G. Frazer
Izdavač Jesenski i Turk
Godina 2002
Uvez tvrdi
Broj stranica 623
ISBN 953-222-079-8
Jezik Hrvatski

Više informacija

Zlatna grana Frazerovo je najveće i najpoznatije djelo, sabirno mjesto njegovih zrelih teorija. Frazer u njemu polazi od istraživanja nasljednih rituala kraljeva-svećenika u Dijaninu gaju, svetoj šumi u drevnoj Italiji. Obred je uključivao drevni običaj dopuštanja odbjeglom robu da se bori s kraljem - i eventualno preuzme njegov naslov - ako prije toga uspije odlomiti granu s naročita zlatnog drveta. Frazer je vidio vezu između te priče i Vergilijeve epske poeme Eneide, u kojoj posjedovanje zlatne grane omogućuje junaku Eneji silazak u podzemni svijet. Velik dio Frazerove knjige crpi iz tog istraživanja drevnoga kulta stabla, nastojanja ranih naroda da nadziru prirodu i ritualnog ubijanja božanskih kraljeva.


Zlatnoj grani Frazer propituje mnoštvo mitova i narodnih priča iz najrazličitijih kultura i vremena te ukazuje na zapanjujuće sličnosti među njima. Među njegovim su temama magija i čaranje, tabui i spolni obredi, narav duše i religije, žrtveni jarci i ljudske žrtve, velika književnost i legende.


Ovaj prijevod Zlatne grane načinjen je prema prvome dvosveščanom i ilustriranom izdanju iz 1890. godine, s izvornim Frazerovim bilješkama i ilustracijama koje mahom potječu iz njegova vremena.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: