MANIFEST ZA DRUŠTVENE ZNANOSTI Prikaži uvećano

MANIFEST ZA DRUŠTVENE ZNANOSTI

Craig Calhoun, Michel Wieviorka

TIM press

9789538075223

Novi proizvod

Svrha je Manifesta za društvene znanosti dakle, polazeći od ovih razmatranja, podsjetiti na neosporan doprinos društvenih znanosti u razumijevanju društvenih fenomena i pozicije istraživača kao središnje instance u uspostavi i afirmaciji normi prema kojima se ove znanosti ravnaju...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

21,50 KM .

Podaci

Autor Craig Calhoun, Michel Wieviorka
Izdavač TIM press
Godina 2017
Uvez meki
Broj stranica 100
ISBN 978-953-8075-22-3
Jezik Hrvatski

Više informacija

Manifest za društvene znanosti koji su Craig Calhoun i Michel Wieviorka napisali zajednički bavi se ulogom i svrhom društvenih znanosti, posebice sociologije. Autori će problematizirati dva pitanja: kako društvene znanosti sudjeluju u emancipaciji i razvoju društva te na koji način nam one mogu pomoći pri razumijevanju novih društvenih i mitoloških pitanja koja se odnose na promišljanja globalizacije i individualizma? Podrijetlo potrebe za ovakvim procesom proizlazi iz nekoliko činjenica: u vrijeme trijumfa neoliberalizma u našim društvima potrebno je obnoviti središnje mjesto društvenih znanosti koje je "po svojoj prirodi antisociološko" gospodarstvo marginaliziralo.

Pored saznanja sve više temeljenih na provedenim istraživanjima, a stoga i na iskustvu te pored hiperspecijalizacije i fragmentacije disciplina, bitno je, kako ističu autori, prisjetiti se bogatstva dijaloga između disciplina i ponuditi opće teorije. Kako razumjeti svijet danas, kako se pripremiti za ono što dolazi, kako bolje razumjeti prošlost i bolje se usmjeriti prema budućnosti? Suvremena društva prestaju to biti ako su lišena nekih mjerila, osjećaja smjera. S društvenim znanostima pak osiguran je velik izbor instrumenata za proizvodnju znanja dostupan svim instancama kolektiva koji su željni korisnih spoznaja.

Svrha je Manifesta za društvene znanosti dakle, polazeći od ovih razmatranja, podsjetiti na neosporan doprinos društvenih znanosti u razumijevanju društvenih fenomena i pozicije istraživača kao središnje instance u uspostavi i afirmaciji normi prema kojima se ove znanosti ravnaju. Knjiga sadrži i dodatne priloge, dva tematski povezana komentara Edgara Morina i Alaina Tourainea.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: