IZLAZ IZ PERIFERIJE Prikaži uvećano

IZLAZ IZ PERIFERIJE

Davor Ivo Stier

TIM press

9789533690179

Novi proizvod

Knjiga Izlaz iz periferije. Ogled o Hrvatskoj u novome međunarodnom poretku drugi je naslov Davora Ive Stiera u izdanju TIM pressa. Ova knjiga vrlo jasnim, preciznim i razumljivim rječnikom analizira ključna pitanja vanjskopolitičkog pozicioniranja Hrvatske, kako se država i društvo trebaju usmjeriti,...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

34,40 KM .

Podaci

Autor Davor Ivo Stier
Izdavač TIM press
Godina 2023
Uvez meki
Broj stranica 144
Format 12,80 X 20
ISBN 9789533690179
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga Izlaz iz periferije. Ogled o Hrvatskoj u novome međunarodnom poretku drugi je naslov Davora Ive Stiera u izdanju TIM pressa. Ova knjiga vrlo jasnim, preciznim i razumljivim rječnikom analizira ključna pitanja vanjskopolitičkog pozicioniranja Hrvatske, kako se država i društvo trebaju usmjeriti, kako reagirati na globalne izazove i kako ostvarivati (strateška) partnerstva te biti osviješten globalne i regionalne konkurencije na jugoistoku Europe. Budući da živimo u novoj geopolitičkoj paradigmi (koju ova knjiga i obrađuje), ovo je djelo iznimno važno jer nudi autentičan pogled na vanjskopolitičko i globalno pozicioniranje Hrvatske te je stoga obavezna literatura za bolje razumijevanje položaja Hrvatske u međunarodnim odnosima.

* * *

Sada se međunarodni poredak ponovno mijenja, iako konture novog svijeta još nisu posve jasne. Međutim te se promjene već osjećaju u našem okruženju, u pokušajima stvaranja novog odnosa snaga na jugoistoku Europe. Stoga se otvara legitimno pitanje: ako je hrvatska država stvorena u kontekstu promjene međunarodnog poretka, kao što je navedeno u Ustavu, kakva će biti sudbina Hrvatske jednom kada se međunarodni poredak ponovno promijeni?

Euro, Schengen ili Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj sami po sebi ne znače rješavanje svih političkih i ekonomskih slabosti. Međutim za Hrvatsku su oni posebno važni kako bi se izbjegao dugoročan ostanak na europskoj periferiji. Naime u trenutku promjene poretka, ako se europski proces fragmentacije ipak ne zaustavi, prijeti opasnost puno snažnije implementacije koncepta Europske unije različitih brzina. U takvoj geopolitičkoj arhitekturi koncentričnih krugova, razlike između središta i periferije mogu se samo povećavati.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: