STJEPAN RADIĆ U VRIJEME PRVOG SVJETSKOG RATA Prikaži uvećano

STJEPAN RADIĆ U VRIJEME PRVOG SVJETSKOG RATA

Branka Boban

Alinea d.o.o.

9789531801157

Novi proizvod

U knjizi se tematiziraju političke ideje i djelovanje jednoga od najistaknutijih hrvatskih političara Stjepana Radića. U razdoblju Prvoga svjetskog rata oblikovao se niz zanimljivih i za hrvatsku povijest značajnih vanjskopolitičkih stavova i aktivnosti Stjepana Radića i njegove Hrvatske pučke seljačke stranke, koje su odredile socijalizacijske obrasce hrvatskog naroda.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

39,50 KM .

Podaci

Autor Branka Boban
Izdavač Alinea d.o.o.
Godina 2006
Uvez tvrdi
Broj stranica 488
Format 16 x 23
ISBN 9789531801157
Jezik Hrvatski

Više informacija

U knjizi se tematiziraju političke ideje i djelovanje jednoga od najistaknutijih hrvatskih političara Stjepana Radića. U razdoblju Prvoga svjetskog rata oblikovao se niz zanimljivih i za hrvatsku povijest značajnih vanjskopolitičkih stavova i aktivnosti Stjepana Radića i njegove Hrvatske pučke seljačke stranke, koje su odredile socijalizacijske obrasce hrvatskog naroda. (...) Neke od tematiziranih ideja trajna su baština hrvatske povijesti, pa predstavljaju svojevrsno opće dobro hrvatskog naroda i državljana Republike Hrvatske.
   Zahvaljujući izvrsnoj analizi utemeljenoj na relevantnim povijesnim izvorima: izlaganjima u Saboru i tekstovima u stranačkom tjedniku Dom, zainteresiranoj je javnosti omogućen uvid u sve nijanse političkog djelovanja HPSS-a i Stjepana Radića u navedenom razdoblju. Autorica također izvrsno kontekstualizira događaje u okviru međunarodne politike, ali ne zanemaruje ni društvenu, ekonomsku i političku zbilju hrvatskog društva te komparativnom analizom pridonosi njezinoj raščalmbi. Navedeni postupk ne samo da omogućuje upoznavanje s cjelinom povijesnih procesa koji su se odvijali tijekom Prvoga svjetskog rata nego je vrijedan doprinos analizi hrvatske povijesti u europskom kontekstu. (prof. dr. sc. Tihomir Cipek)

   Ovakvu monografiju o Prvome svjetskom ratu da sada nismo imali, jer se nikad nije moglo reći kako su se društvene strukture i političari odnosili prema Stjepanu Radiću odnosno kako se je on nosio s problemima koji su svakodnevno izvirali sa svih strana. Ona je pisana jasno, čitljivo a na temelju relevantnih dokumenata, Radićevih govora i literature.Riječ je o znanstvenoj knjizi koja je rađena dulje vremena, s dobrim poznavanjem povijesne problematike, i koja je vrlo potrebna za proučavanje drugih aspekata gospodarske, socijalne i uopće društvene povijesti Hrvatske tijekom Prvoga svjetskog rata. Ovo je djelo ujedno i značajan iskorak prema interdiscipliranoj sintezi tog razdoblja, pa će svoju primjenu naći ne samo među povjesničarima nego će za njom posegnuti i političari, pravnici i sociolozi.
   Stjepan Radić je često protestirao zbog povrede ljudskih prava i tražio da se poštuju pravila parlamentarne demokracije, tražeći istodobno uvijek i za Hrvate primjenu načela prava naroda na samoodređenje, dok je njegovo prilagođavanje političkim mogućnostima izraz njegova ponašanja kao realnog političara s velikim znanjem. Tijekom svoga djelovanja u vrijeme Prvoga svjetskog rata Stjepan Radić je razvio sustav strategije i taktike bez kojega ne možemo shvatiti ni njegovo ponašanje u međuratnom razdoblju. (prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević)

30 drugih knjiga iz iste kategorije: