PREDSJEDNICI Prikaži uvećano

PREDSJEDNICI

Stephen Graubard

TIM press

9789537177423

Novi proizvod

Knjiga Predsjednici donosi uvjerljivu rekonstrukciju i opis političke funkcije koja ne samo da je od krucijalne važnosti za stanovnike SAD-a nego i za sve ljude na svijetu. Nakon čitanja ovog djela sigurno ćemo promišljenije moći prosuditi o odlukama i postupcima svake osobe koja je nju obnašala, koja je obnaša ili koja će je u budućnosti obnašati...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

61,60 KM .

Podaci

Autor Stephen Graubard
Izdavač TIM press
Godina 2010
Uvez tvrdi
Broj stranica 800
ISBN 978-953-7177-42-3
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga Predsjednici. Povijest vladanja američkih predsjednika modernog doba majstorski je pregled američkog predsjedništva u minulom 20. stoljeću. Stephen Graubard istražuje povijest Ovalnog ureda i uloga koju je svaki dosadašnji dužnosnik imao u izmjenama opsega predsjedničke vlasti. Izradom pojedinačnih predsjedničkih portreta Graubard daje odgovore na brojna ključna pitanja o svakom od njih: Koje su intelektualne, društvene i političke doprinose ostavili u nasljedstvo Bijeloj kući? Koliko su se dobro noslil s krizama, unutarnjim i vanjskim? Koliko su se držali predizbornih obećanja? Kako su koristili medije, stare i nove? Povrh svega, koja je njihova ostavština i kako se predsjedništvo Sjedinjenih Američkih Država transformiralo u 20. i početkom 21. stoljeća?


Knjiga Predsjednici rezultat je dugogošinjeg istraživanja i proučavanja osamnaestero američkih predsjednika, od Theodorea Roosvelta, Tafta, Wilsona, Hardinga, Coolidgea i Hoovera, preko F. D. Roosevelta, Trumana, Eisenhowera, Johna F. Kennedyja i Johnsona do Richarda Nixona, Forda, Cartera, Reagana, Georgea H. W. Busha, Clintona te Goeorgea W. Busha.
Kvaliteta istraživanja i količina konzultiranog materijala razvidna je i iz podugačkih i opširnih fusnota koje dodatno obrazlažu neke od kompleksnih struja javnog mnijenja, kao i složene administrativne savjete koji su oblikovali ključne predsjedničke odluke.

Graubard prije svega analizira neke od najočitijih promjena u predsjedništvu. Kako su početkom 20. stoljeća izbore, ili barem stranačke nominacije, u velikoj mjeri određivali "ljudi u zadimljenim sobama", pomak prema populističkim kandidaturama izbore sada čini stavkom od iznimno velike važnosti. Naime, autor će u knjizi iznijeti ozbiljnu tezu o padu kvalitete predsjedništva u smislu slabijeg naglaska na respektabilnost i ozbiljnost predsjedničkih kandidata, osvrćući se i na slabiju angažiranost po pitanju javnog sektora. Knjiga PredsjedniciStephena Graubarda popunjava rupe, neke i višedesetljetne, u našem izdavaštvu i prijevodima jer kroz analizu razvoja institucije predsjednika objašnjava kako su se Sjedinjene Američke Države pretvorile u velesilu, pa i u supersilu te kako kreće njihovo opadanje u multipolarnom svijetu u vrijeme predsjednika Busha mlađeg.

Priroda predsjedničkog vodstva, ali i pitanje kako procijeniti njegovu kvalitetu, uvijek je prisutan problem, osobito u vremenu nesmiljenog medijskog praćenja i analize predsjedništva, bilo da je riječ o radiju, televiziji ili internetu, no većina onoga što u medijima prolazi kao analiza zapravo je kakofonija stihijskih reakcija na recentna predsjednička djelovanja. Važnost knjige Predsjednici. Povijest vladanja američkih predsjednika modernog dobaautora Stephena Graubarda možemo sagledati imamo li na umu geopolitičku dominaciju Sjedinjenih Američkih Država u suvremenom svijetu. Riječ je o ključnom čimbeniku svjetskog poretka čije djelovanje uvelike određuje osoba koja sjedi u Bijeloj kući. Autor nudi detaljan prikaz predsjedničkih mandata i razloge koji su pridonijeli modifikacijama uloge predsjednika u čijim je rukama često bila sudbina čitavog svijeta i to kroz pristup koji je znanstveno utemeljen, ali isto tako zanimljiv i čitak. Od anegdotalnih zgoda do formulacija koje teže proniknuti u zakonitosti povijesnih mijena, Graubard uspijeva zadržati pažnju čitatelja.

Knjiga Predsjednici donosi uvjerljivu rekonstrukciju i opis političke funkcije koja ne samo da je od krucijalne važnosti za stanovnike SAD-a nego i za sve ljude na svijetu. Nakon čitanja ovog djela sigurno ćemo promišljenije moći prosuditi o odlukama i postupcima svake osobe koja je nju obnašala, koja je obnaša ili koja će je u budućnosti obnašati.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: