KAKO DATI GOL - ZNANOST I LIJEPA IGRA Prikaži uvećano

KAKO DATI GOL - ZNANOST I LIJEPA IGRA

Ken Bray

VBZ

9789532015867

Novi proizvod

eki čitatelji će vjerojatno biti iznenađeni što se toliko toga može navesti kada se dokazuje prisutnost znanosti u razvoju nogometa. Drugi bi mogli utvrditi da je prisutnost znanosti u onome što je Pele nazvao »lijepom igrom« samo smetnja. Prema ovom pogledu, nogomet je umjetnost, a znanstveno ispitivanje umanjuje njegov dojam kao spektakla..

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

29,25 KM .

Podaci

Autor Ken Bray
Izdavač VBZ
Godina 2006
Uvez meki
Broj stranica 203
ISBN 953-201-586-8
Jezik Hrvatski

Više informacija

Neki čitatelji će vjerojatno biti iznenađeni što se toliko toga može navesti kada se dokazuje prisutnost znanosti u razvoju nogometa. Drugi bi mogli utvrditi da je prisutnost znanosti u onome što je Pele nazvao »lijepom igrom« samo smetnja. Prema ovom pogledu, nogomet je umjetnost, a znanstveno ispitivanje umanjuje njegov dojam kao spektakla. Rasprava ovakve vrste poznata nam je otprije. Pjesnik John Keats izrazio je svoje razočaranje New-tonovim objašnjenjem kako duga nije ništa drugo nego tek puki spektar boja, te se u svojoj pjesmi La-mia zapitao: »Ne bježi li svaka ljupkost od dodira hladne filozofije?« Filozofija je u Keatsovo doba predstavljala znanost; možda ne baš laboratorijsku znanost i kompjutersku analizu koje imamo danas, ali njegova kritika i danas odjekuje kroz riječi modernih protivnika prisutnosti znanosti.
Smatram kako su time previđene brojne prednosti koje nam znanost može pružiti. Znanstveni pogled ne oduzima ništa od ljepote same igre i njene svrhe. Čak naprotiv, kako otkrivamo skrivena pravila nogometa, naše uživanje u igri može se samo povećati. Primijenimo malo hladne filozofije na nogomet; igra će to moći podnijeti....

30 drugih knjiga iz iste kategorije: