POVIJEST OSNOVNOG ŠKOLSTVA U OPĆINI NEUM Prikaži uvećano

POVIJEST OSNOVNOG ŠKOLSTVA U OPĆINI NEUM

Stanislav Vukorep

Muzej i galerija Neum

9789535681144

Novi proizvod

Odgoj i obrazovanje dvije su iznimno važne sastavnice u stvaranju osobnosti jednog mladog čovjeka.
U ovoj knjizi, u kojoj je Stanislav Vukorep iscrpno obuhvatio razvoj školstva od otvaranja prvih škola na području koje obuhvaća današnja općina Neum, prikazane su sve dobre, ali i loše strane koje su pratile njegov razvoj, njegove uspone i padove.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

35,00 KM .

Podaci

Autor Stanislav Vukorep
Izdavač Muzej i galerija Neum
Godina 2014
Uvez tvrdi
Broj stranica 280
ISBN 9789535681144
Jezik Hrvatski

Više informacija

Povijest školstva Općine Neum počinje sa srednjovjekovnim pisarima na stećcima (kamenim spavačima) čija slova danas teško razabiremo te s ispravama nekoliko kancelarija čiji su pisari djelovali na obrađenome području. Svećenici su u razdoblju osmanlijske okupacije uz župnim uredima opismenjivali pojedince koji su također prenosili ono što su naučili.
Stotinu je šezdeset šest godina prošlo od otvaranja prvoga učilišta (kolegija; male škole) u župnoj kući u Gradcu. To je jedan od najvažnijih događaja u kulturnoj povijesti neumskog kraja. Te 1848. godine počelo je, ali se održalo tek kratko, opismenjivanja djece školske dobi.
Prvu državnu osnovnu školu u Općini Neum otvorila je Austro-Ugarska, školske godine 1886./67. u Donjemu Hrasnu, a zatim su pod istim stijegom otvorene i škole u Gornjemu Hrasnu (1899), Brštanici (1902.), Gradcu (1905.) i Neumu (1907.).
Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije otvorena je samo jedna škola, ona u Hutovu 1932., a za vrijeme komunističke Jugoslavije otvorene su osnovne škole u Glumini (1949.), Kolojanju (1949.), Moševićima (u Babinu Dolu; 1949.), Svitavi (1949.), Prapratnici (1950.) i Žukovicama (1953.) te nova osmorazredna školu u Hutovu (1960./61.). Učenici su se na nastavu u središnjoj osmorazrednoj školi u Hutovu prevozili autobusom, pa je škola prozvana “školom na kotačima”. Iz bližih su mjesta učenici dolazili pješice.
U tome je dijelu Hercegovine, dakle, radilo 13 škola koje su djelovale unutar sedam država (Austro-Ugarska, Država SHS, Kraljevstvo SHS, Kraljevina Jugoslavija, Nezavisna Država Hrvatska, FNR i SFR Jugoslavija, Bosna i Hercegovina) i četiri općine (Hutovo, Burmazi, Čapljina i Neum). Svaka je od spomenutih država imala svoje ravnatelje, odgojno-obrazovne ciljeve, svoj školski sustave i službeno ime jezika te gospodare iza kulisa.
Od 1968. se godine, kad je navedene škole pohađalo 860 učenika, broj učenika svake godine lagano smanjivao. Na to su utjecale industrijalizacija i političke prilike u državi i ukidanje željezničke uskotračne pruge zbog čega se mjesni puk neprestano (a očito i planski) odseljavao. Zanimljivo da je i ponovna uspostava općine (ovoga puta sa središtem u Neumu) doprinijela smanjenju broja učenika u neumskome zaleđu.
Godine 1975. otvara se moderno opremljena osmorazredna škola u Hutovu koja je trebala biti okosnica kulturnoga i gospodarskoga razvitka, ali kako nije ostvaren srednjoročni plan općine i uspostava gospodarske zone u tome mjestu, nisu se poboljšali životni uvjeti u unutrašnjosti općine niti se stabilizirao broj učenika.
Godine 1984. otvorila se druga osmorazredna škole u Neumu umjesto srednje, kako je bilo predviđeno, na što je utjecao samo ljudski faktor i osobni interesi, što je dovelo do uništenja školstva, a time i života u neumskome zaleđu. Posljednji je rat tek protjerao ostatke ostataka mladih obitelji koje ostadoše u izbjeglištvu u Neumu. Malo svjetlo na kraju tunela nazire se u podatku da u Općini Neum rade tri škole (u Hutovu, Gradcu i Neumu) u kojima nastavu ove godine pohađa oko 375 učenika. Dok je učenika, ima i nade da će nam budućnost ipak biti nešto svjetlija.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: