ITALIJA I USTAŠE 1927.-1937. Prikaži uvećano

ITALIJA I USTAŠE 1927.-1937.

James J. Sadkovich

Golden marketing

9789532123876

Novi proizvod

Američki povjesničar hrvatskog podrijetla napisao je utemeljenu i zanimljivu studiju o politici fašističke Italije prema ustaškom pokretu i Paveliću. Taj odnos nije bio nimalo jednoznačan i da izražava sve mijene u talijanskoj politici prema Jugoslaviji i drugim važnim političkim čimbenicima, posebno Njemačkoj...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

69,50 KM .

Podaci

Autor James J. Sadkovich
Izdavač Golden marketing
Godina 2010
Uvez tvrdi
Broj stranica 403
ISBN 9789532123876
Jezik Hrvatski

Više informacija

Američki povjesničar hrvatskog podrijetla napisao je utemeljenu i zanimljivu studiju o politici fašističke Italije prema ustaškom pokretu i Paveliću. Taj odnos nije bio nimalo jednoznačan i da izražava sve mijene u talijanskoj politici prema Jugoslaviji i drugim važnim političkim čimbenicima, posebno Njemačkoj. Dok je podržavao Pavelića i ustaše, Musolinijev režim je održavao i tajne veze s Mačekom i Trumbićem. Glavni cilj bilo je zaprečavanje prodora nacističke Njemačke u talijansku interesnu sferu na istočnoj obali Jadrana i Balkanu.

"Knjiga je vrijedna znanstvena studija koja upoznaje čitatelja s višeslojnim odnosom Italije prema hrvatskom pitanju u razdoblju uoči uspostave diktature do konca 1937. godine. Unatoč protoku vremena ona i dalje ostaje najpouzdanija studija o jednom važnom aspektu talijansko-hrvatskih odnosa u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. 

Vrijednost knjige leži osobito u sveobuhvatnom istraživanju talijanskih izvora, ali i u prikupljenim podatcima iz arhiva u Hrvatskoj, bez kojih ova tema ne bi mogla biti cjelovito obrađena. Zahvaljujući tome postaju jasniji i odnosi prema hrvatskoj političkoj emigraciji, napose djelovanju ustaškog pokreta ali i Hrvatskoj seljačkoj stranki, koji u traženju inozemne potpore za svoju političku opciju nisu zaobišli ni Mussolinijev režim.

Autor je u pogovoru hrvatskog izdanja kritički raščlanio brojne historiografske radove koji su nastali nakon objavljivanja knjige, čime je ponudio uvid u znanstvene rezultate domaćih i stranih povjesničara o odnosima između dvaju jadranskih susjeda."

30 drugih knjiga iz iste kategorije: