OD VILA ILIRSKIH DO BIJELOGA PUTA - stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti Prikaži uvećano

OD VILA ILIRSKIH DO BIJELOGA PUTA - stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti

Ivo Lučić

Hrvatski institut za povijest

9789539793652

Novi proizvod

Knjiga Ive Lučića Od vila ilirskih do Bijeloga puta - stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti prvorazredno je historiografsko znanstveno djelo. Autor se usredotočio na izvore od kojih dio dosad nije bio poznat široj javnosti, dio ni povjesničarima, a dio je stajao negdje u zapećku, zapostavljen i zanemaren.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

87,50 KM .

Podaci

Autor Ivo Lučić
Izdavač Hrvatska liječnička komora Hrvatski institut za povijest
Godina 2018
Uvez tvrdi
Broj stranica 368
Format 23 x 29,50 cm
ISBN 9789539793652
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga Ive Lučića Od vila ilirskih do Bijeloga puta - stranputicama bosanske i hercegovačke povijestiprvorazredno je historiografsko znanstveno djelo. Autor se usredotočio na izvore od kojih dio dosad nije bio poznat široj javnosti, dio ni povjesničarima, a dio je stajao negdje u zapećku, zapostavljen i zanemaren.
Iz naslova knjige vidljivo je kako ona obuhvaća povijesno razdoblje od ilirskog pokreta s početka devetnaestoga stoljeća, kao i njegovih refleksija na Bosnu i Hercegovinu, pa do pred kraj dvadesetoga stoljeća i Bijeloga puta koji je kao i nekada “vilinski glas” iz Zagreba vodio u Bosnu.
Autor ne prihvaća kao mjerodavne uvriježene narative, mitove, percepcije, preferencije i službene historiografije nego, kako najavljuje u podnaslovu, “stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”, mnoge od njih stavlja pod upit iz nove i drukčije perspektive. To čini nemilosrdno, ali metodološki oprezno, kako se od povjesničara i očekuje.
Najveći dio knjige, jedna trećina, posvećen je zbivanjima nakon raspada Jugoslavije, te međunarodnog priznanja i proglašenja “Republike Bosne i Hercegovine” u proljeće 1992. 
Raznovrsnost i bogatstvo izvora otkriva da knjiga Od vila ilirskih do Bijeloga puta nije napisana ad hoc, nego je plod dugogodišnjeg istraživanja, prikupljanja materijala i izravnog uvida u temu. Tekst je popraćen brojnim fotografijama, od kojih su neke prvi put objavljene.
Čitatelj koji želi istražiti bogatu, fascinantnu, turbulentnu i prevrtljivu bosansku i hercegovačku povijest neće ostati razočaran knjigom. Neki će je čitati od korica do korica, jer je pitko pisana; drugi će više pozornosti posvetiti pojedinim temama i izvorima, među kojima se može pronaći pravo blago za daljnja istraživanja.
Djelo ima i “dodanu vrijednost” koju se ne može zanemariti – knjiga je politički relevantna za današnjicu. Ništa u političkim previranjima današnje Bosne i Hercegovine ne može se razumjeti bez uvida u njezinu povijest.
Nova knjiga Ive Lučića objavljena je u nakladi Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest. 

30 drugih knjiga iz iste kategorije: