ZABORAVLJENA ISTINA O STVARANJU HRVATSKE DRŽAVE I POČECIMA DIPLOMACIJE Prikaži uvećano

ZABORAVLJENA ISTINA O STVARANJU HRVATSKE DRŽAVE I POČECIMA DIPLOMACIJE

Ivan Šimek

Profil Knjiga

9789533193335

Novi proizvod

Autor piše o iznimno značajnoj i dosad nedovoljno obrađivanoj temi iz vremena Vlade demokratskog jedinstva i prvih početaka stvaranja neovisne države Hrvatske te prvim počecima njene diplomacije. Knjiga je pisana na temelju izvornih povijesnih dokumenta i u želji da pomogne mlađim generacijama shvatiti u kojim uvjetima i kako se stvarala hrvatska država...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

30,50 KM .

Podaci

Autor Ivan Šimek
Izdavač Profil Knjiga
Godina 2011
Uvez meki
Broj stranica 252
ISBN 978-953-319-333-5
Jezik Hrvatski

Više informacija

Autor piše o iznimno značajnoj i dosad nedovoljno obrađivanoj temi iz vremena Vlade demokratskog jedinstva i prvih početaka stvaranja neovisne države Hrvatske te prvim počecima njene diplomacije. Knjiga je pisana na temelju izvornih povijesnih dokumenta i u želji da pomogne mlađim generacijama shvatiti u kojim uvjetima i kako se stvarala hrvatska država. 

Šimek objašnjava i značaj političke emigracije u stvaranju samostalne hrvatske države, koja je, prema autoru, imala presudan značaj. Knjiga donosi prikaz osnivanja, rada i programa glavnih hrvatskih pokreta, organizacija i stranaka koje su počele s djelovanjem u vrijeme demokratskih promjena 90-tih godina. Zanimljiva su i autorova svjedočanstva o osnutku i djelovanju ministarstva za iseljeništvo vlade RH u kojem je autor obnašao dužnost zamjenika ministra Gojka Šuška. 

U knjizi su objavljeni službeni dokumenti ministarstva, do sad uglavnom nepoznati javnosti, preko kojih čitatelji imaju priliku izravno saznati o političkim načelima i programskim određenja ministarstva iseljeništva te njegovim djelovanjem u okviru Vlade demokratskog jedinstva. 

Šimeu u knjizi pokazuje i dobro poznavanje hrvatskog iseljeništva i njegova djelovanja. Prema autoru, brižan odnos iseljeništva prema ideji hrvatske državotvornosti, koja je bila u središtu društvenog djelovanja različitih hrvatskih iseljeničkih organizacija, od presudnog je značaja za samostalnost Hrvatske. 

Pored toga, autor donosi i neke manje poznate detalje iz hrvatske povijesti, poput moskovskih pregovora Tuđmana i Miloševića s Gorbačovom, a kojima je i sam prisustvovao, kao i izvorne dokumente presude vrhovnog pokrajinskog suda u Munchenu u slučaju Ðureković

30 drugih knjiga iz iste kategorije: