KATALOG ŽUPA I NAZADOVANJE KATOLIČKOG ELEMENTA U BOSNI I HERCEGOVINI U XVII.STOLJEĆU Prikaži uvećano

KATALOG ŽUPA I NAZADOVANJE KATOLIČKOG ELEMENTA U BOSNI I HERCEGOVINI U XVII.STOLJEĆU

Krunoslav Draganović

Hrvatski institut za povijest

9789958747717

Novi proizvod

Hrvatski povijesni institut u Rimu, u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom Sv. Jeronima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, objavio je 15. srpnja u Sarajevu, do sada nepoznatu studiju vrhbosanskog svećenika, dr. Krunoslava Stjepana Draganovića (1903.-1983.) pod nazivom „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

30,00 KM .

Podaci

Autor Dr. Krunoslav Draganović
Izdavač Hrvatski povijesni institut
Godina 2021
Uvez tvrdi
Broj stranica 155
Format 24x17,5 cm
ISBN 9789958747717
Jezik Hrvatski

Više informacija

Hrvatski povijesni institut u Rimu, u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom Sv. Jeronima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, u svome nizu Radovi objavio je 15. srpnja u Sarajevu, do sada nepoznatu studiju vrhbosanskog svećenika, hrvatskog povjesničara i rodoljuba dr. Krunoslava Stjepana Draganovića (1903.-1983.) pod nazivom „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“.

Riječ je o habilitacijskoj studiji koju je Krunoslav Draganović izradio 1940. povodom natječaja na upražnjeno mjesto za docenta na katedri Crkvena povijest i druge pomoćne znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan dio ove studije, koji obrađuje katalog župa, autor je objavio u posljednjem broju časopisa Croatia sacra 1944., dok cjelovita radnja nikada nije bila predstavljena historiografskoj javnosti. U svome prvom dijelu Draganovićeva studija obrađuje pitanje stanja i nazadovanja katoličkog elementa u BiH prije XVII. stoljeća, da bi na temelju objelodanjenih i nepoznatih izvora u drugom dijelu izradio kritički katalog župa. U trećem dijelu studije autor obrađuje nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini nakon Bečkoga rata ističući taj rat kao tragediju nakon koje se katolici nisu više nikada oporavili na bh. prostorima. Studija svojim sadržajem predstavlja svojevrsni doprinos historiografiji, a također i boljem poznavanju lika i djela Krunoslava Draganovića.

Predgovor knjizi napisao je prof. dr. sc. Tomislav Mrkonjić, predsjednik Hrvatskog povijesnog instituta u Rimu koji je na poseban način istaknuo Draganovićevu povezanost s tri institucije u čijoj nakladi je ova knjiga ugledala svjetlost dana.

Knjigu je uredio i za tisak pripremio mr. sc. Bojan Ivešić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, doktorand crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu Gregorijana i član Zavoda Sv. Jeronima koji je ujedno i autor uvodnoga teksta pod nazivom „Krunslav Stjepan Draganović – sveučilišni profesor“, u kojem je nastojao prikazati proces natječaja i imenovanja Krunoslava Draganovića docentom na KBF-u u Zagrebu kao i povijest, sadržaj i problematiku habilitacione studije izrađene tim povodom.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: