VRLINA NACIONALIZMA Prikaži uvećano

VRLINA NACIONALIZMA

Yoram Hazony

Školska knjiga

9789530621367

Novi proizvod

Pitanje identiteta jedno je od najvažnijih pitanja modernih društava, pa tako i Izraela, otkud potječe autor, Hrvatske, država Europske unije i Zapada općenito. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

65,30 KM .

Podaci

Autor Yoram Hazony
Izdavač Školska knjiga
Godina 2021
Uvez meki
Broj stranica 200
Format 14x22
ISBN 9789530621367
Jezik Hrvatski

Više informacija

Pitanje identiteta jedno je od najvažnijih pitanja modernih društava, pa tako i Izraela, otkud potječe autor, Hrvatske, država Europske unije i Zapada općenito. Nacionalizam i nacionalni identitet predmeti su oštrih polemika, a oštrina polemike kadgod se temelji na lošem, nepotpunom i netočnom shvaćanju nacionalizma kao modernog fenomena i kao političke filozofije, ali isto tako i „liberalnog internacionalizma“ ili „liberalnog globalizma“ koji se često promatra odveć blagonaklono i bez prepoznavanja totalitarnih opasnosti koje je, poput svake imperijalističke ideje, kadar iznjedriti.
Yoram Hazony ukazuje kako je u Britaniji, kroz izlazak iz EU-a i u Americi kroz Trumpovu pobjedu na izborima 2016., nacionalizam ponovno postao aktualan premda današnji diskurs u društvu, koji postoji tek nekoliko desetljeća, upućuje na to da je nacionalizam „nešto zlo“. Nacionalizam se, ipak, donedavno držao za suprotnost imperijalizmu, a autor ukazuje kako je još uvijek tako. Protiveći se imperijalizmu a zastupajući pravo naroda na političku, ekonomsku, kulturnu i drugu slobodu i nezavisnost, Hazony uvjerljivo objašnjava zašto je nacionalna država najbolji okvir za ostvarenje tih sloboda i prava. Autor se u djelu poziva na povijesna iskustva, koja sežu do drevnih bliskoistočnih carstava i židovske države.
Hazony u ovome djelu kritički propituje predodžbu da je liberalni globalizam suprotnost nasilnom nacionalizmu, te pokazuje da je na djelu suprotno: da liberalni globalizam postaje agresivan, suzbija kritičku misao i promiče jednoumlje, te je u biti nositelj novoga imperijalizma. To je branjivo stajalište, u potpunosti utemeljeno u političkoj stvarnosti, koje zavrjeđuje pozornost, ali nije uobičajeno u srednjostrujaškim političkim analizama. Zato ova Hazonyjeva knjiga uvelike pridonosi politološkim promišljanjima i boljem shvaćanju suvremenih zapadnjačkih društvenih procesa.
— doc. dr. sc. Boris Havel

30 drugih knjiga iz iste kategorije: