Snižena cijena! STRADANJE HRVATA KRUŠEVA Prikaži uvećano

STRADANJE HRVATA KRUŠEVA

Ljubo Planinić

Župni ured Kruševo

Novi proizvod

Kruševo je jedina Mjesna zajednica koja gravitira Mostaru u kojoj žive samo Hrvati. Jedina župa oko Mostara na čijem se teritoriju nalaze samo katolici.Opisati svaki detalj o stradalim Hrvatima iz Kruševa je vrlo teško. Time bi se trebalo pozabaviti više povjesničara, zbog socijalnog okruženja i više sociologa...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

40,00 KM .

-10,00 KM

50,00 KM .

Podaci

Autor Ljubo Planinić
Izdavač Župni ured Kruševo
Godina 2004
Uvez tvrdi
Broj stranica 334
Jezik Hrvatski

Više informacija

Kruševo je jedina Mjesna zajednica koja gravitira Mostaru u kojoj žive samo Hrvati. Jedina župa oko Mostara na čijem se teritoriju nalaze samo katolici. Proučavajući i promatrajući protekla vremena u kojima su se Hrvati na ovim prostorima borili da opstanu tada možemo slikovito reći da je bilo vremena u kojima su dolazili do istrebljenja. Koncem XVII stoljeća (Biskupa Marijana Lišnjića 1672.). Kruševo je bilo skoro prazno, bez svojih žitelja. Jedan dio Kruševljana je izginuo drugi dio se povukao u Vrgorački i Imotski kraj. loškiOpisati svaki detalj o stradalim Hrvatima iz Kruševa je vrlo teško. Time bi se trebalo pozabaviti više povjesničara, zbog socijalnog okruženja i više sociologa, zbog psiholoških trenutaka i poremećenosti onih koji su činili zločine nad njima, i više psihologa. Cijela plejada stručnih osoba trebala bi se tim pitanjem pozabaviti pa popuniti različite rubrike o poginulim i nestalim Hrvatima iz Kruševa.

Stradavali su naši pređi na ovim životnim prostorima za vrijeme turske vladavine, za vrijeme austrougarske, za vrijeme «stare Jugoslavije», za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme «Avnojevske Jugoslavije». U većini rečenih država i državnih vlasti pređi naši na ovim prostorima stradavali su u vidu represije samo zato što su bili Hrvati i katolici. Većina rečenih država nisu bile naklonjene Hrvatima, ni katolicima. Olako su nas proglašavali unutarnjim neprijateljskim «elementima». Protjerane Hrvate u inozemstvo, protjerane bilo zbog ekonomskih ili političkih razloga, proglašavali su «ekstremnim emigrantima» i «vanjskim državnim neprijateljskim elementima». Neke od rečenih država i državnih vlati su provodili teror nad naši pređima.

Represivne mjere nad Hrvatima su se očitovale i u ratnim okršajima. Morali su Hrvati silom nenaklonjenih državnih vlasti i njihovih nenaklonjenih zakonima ići u rat za tuđe nacionalne interese.

O stradavanju Hrvata i katolika za vrijeme duge turske vladavine ostao je u usmenoj predaji kroz nekoliko slučajeva. Najčešće se to odnosi na silovanje djevojaka, pljačku imanja, otimanje stoke. Bilo je slučajeva da su nam djevojke nakon silovanja i smrtno stradale. Ostao je u usmenoj predaji viteški primjer Jele – krivodolske mučenice.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: