RATOVI, NAFTA I RADIKALIZAM Prikaži uvećano

RATOVI, NAFTA I RADIKALIZAM

Marc Fromager

Les Editions Sakramento

9782915380712

Novi proizvod

Knjiga Ratovi, nafta i radikalizam, s podnaslovom Istočni kršćani stjerani u stupicu, koju potpisuje Francuz Marc Fromager, donosi niz pitanja o krizi koja potresa Istok, a koje on u svom djelu svodi na to hoće li istočni kršćani nestati?

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

19,50 KM .

Podaci

Autor Marc Fromager
Izdavač Les Editions Sakramento
Godina 2018
Uvez meki
Broj stranica 139
ISBN 9782915380712
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga Ratovi, nafta i radikalizam, s podnaslovom Istočni kršćani stjerani u stupicu, koju potpisuje Francuz Marc Fromager, donosi niz pitanja o krizi koja potresa Istok, a koje on u svom djelu svodi na to hoće li istočni kršćani nestati?

Svijet se po tko zna koji put susreće s nestankom nekih naroda, tako pojedini narodi Bliskog istoka nisu prvi pred očima svijeta koji su ugroženi. Nisu prvi čiju krizu čovječanstvo gleda i u najvećoj mjeri nijemo šuti. Upravo o tome piše Marc Fromager i pita se hoće li kršćani Bliskog istoka nestati ili se to već dogodilo.

Ova iznimno važna tema današnjice pojašnjena je kroz pet poglavlja koncipiranih tako da sadrže manje tematske jedinice koje su naslovljene.

Prvi dio ili O kome pričamo? temu smješta u kontekst, kako geografski, tako i povijesni. Donosi informacije o istočnim kršćanima, ali i Arapskom proljeću.

Što se događa? je drugo poglavlje i donosi presjek 2014. i 2015. godine spominjući i bitku za Mosul, prijetnje nad Libanonom, ali i kršćanska mučeništva.

Srednje poglavlje Zašto? pokušava odgovoriti na pitanje koje stoji u naslovu, tumači radikalizaciju islama, neke krize islama, sukob između sunita i šijita, ali i prirodni resurs – plin.

Četvrti dio Odgovornost stranih sila govori i o ulozi zapadnih zemalja u nemirima koji su potresali i potresaju Bliski istok. Spominje američke intervencije, stvaranje nove karte tog područja, ali i djelovanje Rusije.

Posljednji dio A poslije? na jedan način nudi rješenja, a na drugi govori o posljedicama – no kako god, upućuje na nadu.

Ima li još nade?

Način na koji autor piše blizak je različitoj publici, njegov stil je lako shvatljiv i izrazito čitljiv bez obzira na to što tematika nije za razonodu. Ne prepušta stvari slučaju i nastoji da sve bude jasno, stoga su fusnote s objašnjenjima česta pojava. Na taj način čitateljima približava neke pojmove ili događaje koji su povezani.

Usprkos tomu što Fromager iznosi zastrašujuće podatke o iščezavanju jednog naroda, on nastoji Crkvu, ljude, čitatelje i sve one koje zanima sudbina tamošnjeg kršćanskog puka podsjetiti kako nada postoji. Govori kako su upravo kršćani spona u mnogi društvima, segment koji potiče ostale na zajedništvo. „Posvuda su kršćani služili kao spona među različitim zajednicama omogućujući im zajednički život. Njihov nestanak nepovratno vodi razdvajanju zajednica, a libanonski primjer je najslikovitija ilustracija“, pojasnio je autor i dodao kako su se libanonska, nekoć mješovita mjesta, pretvorila u monokonfesionalna.

Autor, voditelj francuskog ogranka međunarodne papinske zakade Pomoć Crkvi u nevolji (AED), kroz misao ove knjige objašnjava i svjetsko poimanje problema kršćana na Bliskom istoku. Pojašnjava kako je u mnogim društvima zastupljeno mnijenje da se o progonu kršćana ne treba govoriti, kako upravo progonitelji ne bi bili stigmatizirani. Na tom tragu svaki čovjek se treba zapitati koliko dugo se nečija nevolja, nečiji progon može ignorirati, a da ne bude prekasno?

30 drugih knjiga iz iste kategorije: