DO PAKLA I NATRAG - EUROPA 1914. - 1949. Prikaži uvećano

DO PAKLA I NATRAG - EUROPA 1914. - 1949.

Ian Kershaw

Fraktura d.o.o.

9789532668698

Novi proizvod

„Ako je prvi veliki rat bio epohalna katastrofa, drugi je bio kulminacija te katastrofe, potpun raspad europske civilizacije. Bio je to konačni sukob ideoloških, ekonomskih i vojnih snaga rođenih u prvom ratu, onih koje su izazivale kontinentalnu nestabilnost i napetost tijekom sljedećih dvadesetak godina. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

69,00 KM .

Podaci

Autor Ian Kershaw
Izdavač Fraktura d.o.o.
Godina 2017
Uvez tvrdi
Broj stranica 624
ISBN 9789532668698
Jezik Hrvatski

Više informacija

„Ako je prvi veliki rat bio epohalna katastrofa, drugi je bio kulminacija te katastrofe, potpun raspad europske civilizacije. Bio je to konačni sukob ideoloških, ekonomskih i vojnih snaga rođenih u prvom ratu, onih koje su izazivale kontinentalnu nestabilnost i napetost tijekom sljedećih dvadesetak godina. Bio je to događaj koji je definirao i oblikovao dvadeseto stoljeće. Drugi svjetski rat dokrajčio je nasljeđe Prvoga u Europi. Kontinent je bio na rubu samouništenja. Uspio je preživjeti. Stvorena je potpuno drugačija Europa.“

Tako Ian Kershaw sažima evropsku povijest prve polovice dvadesetog stoljeća: od početka Prvog svjetskog rata do 1949. kada se smiruju tekstonske posljedice Drugog svjetskog rata i kada se počinju nazirati obrisi nove Europe. Govorimo o svjetskim ratovima, no sukobima koji se u historiografiji znaju definirati i kao „njemački ratovi“, čime se naglašavaju uže evropska izvorišta ratova koji su imali globalni odjek, i dosezali sve do Aleutskog otočja, Buenos Airesa i Darwina.

Sužavajući povijest dva svjetska rata Kershaw ne gubi cjelinu zbivanja, već se koncentrira na njihovu glavnu pozornicu. Drugi svjetski rat je na Dalekom istoku i Pacifiku počeo ranije, trajao duže, a još i danas presudno utječe na čitav niz međudržavnih odnosa zemalja Dalekog istoka. No nigdje kao u Europi nisu dvama ratovima dovedeni u pitanje sami temelji civilizacije. U razdoblju od 1914. do 1949. Europa je došla do ruba samouništenja, ali i do ruba uništenja dominantne globalne civilizacije, čiji se temelji nalaze u renesansi i prosvjetiteljstvu. „Do pakla i natrag“ historija je te drame.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: