MEDICINA - kratka povijest Prikaži uvećano

MEDICINA - kratka povijest

Frank Gonzalez - Crussi

ALFA

9789532972290

Novi proizvod

Povijest medicine privlači koliko svoje autore, toliko same čitatelje, najširu javnost, zainteresirane za razvoj one struke o kojoj u velikoj mjeri ovisi njihov život, njegovo trajanje i njegova kakvoća. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

26,00 KM .

Podaci

Autor Frank Gonzales - Crussi
Izdavač Alfa d.d.
Godina 2010
Uvez meki
Broj stranica 338
ISBN 9789532972290
Jezik Hrvatski

Više informacija

Povijest medicine privlači koliko svoje autore, toliko same čitatelje, najširu javnost, zainteresirane za razvoj one struke o kojoj u velikoj mjeri ovisi njihov život, njegovo trajanje i njegova kakvoća. Povijest medicine, prema autorovim riječima, donosi gledište s pomoću kojega se može provjeriti tvrdoglav opstanak tijekom vremena i mijena važnih stajališta medicine: duha radoznalosti o uzrocima bolesti i strastvene zaokupljenosti liječenjem ili ublaživanjem patnje koju bolest stvara.
 
Ljudsko je tijelo danas sablasno prozirno, kirurzi operiraju s udaljenosti uz pomoć robotskih uređaja, organi se transplantiraju čudesnim postupcima, a funkcionalni se geni umeću u stanice te se gotovo po želji mijenjaju jedinstvena sudbina i individualnost što ih Priroda dodjeljuje svakom živom biću.

Što reći o iznimnu napretku svih znanstvenih i tehnoloških čudesa kojima svjedočimo? Pa ipak, današnja dijagnostika i terapeutske metode daleko su od matematičke preciznosti. No u svemu se pomalo zanemaruje i često zaboravlja kako je temelj medicine univerzalna humanost, danas višestruko ugrožena. Pojavljuju se nove epidemije (AIDS možda kao najočitiji primjer) i novi uzroci bolesti i smrtnosti koji neizbježno prate promjenjive svjetske okolnosti. Znanstvenici i liječnici u takvim slučajevima djeluju pod golemim pritiskom jer se od njih traže brza rješenja da bi se pritom zaboravilo kako je život prirodno izložen stalnom riziku i kako je nestanak bolesti i patnje nerealno očekivati. U takvim se nevoljama ljudi s hitnim zahtjevima i molbama obraćaju liječnicima, gledajući u njima svoje spasitelje. Galen je liječio Marka Aurelija, Vesalius cara Karla V., Michael DeBakey Borisa Jeljcina...

30 drugih knjiga iz iste kategorije: