HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI Prikaži uvećano

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI

Petar Požar

Naklada Pavičić d. o. o.

9789536308033

Novi proizvod

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojala je Hrvatska pravoslavna crkva i ovo je njezin prvi prikaz. Kako je nastala? Tko je bio njezin poglavar, metropolit Germogen? Postoje li uvjeti za osnivanje nove Hrvatske pravoslavne crkve? Faksimili, nepoznate fotografije.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

47,50 KM .

Podaci

Autor Petar Požar
Izdavač Naklada Pavičić d. o. o.
Godina 1997
Uvez meki
Broj stranica 421
ISBN 9789536308033
Jezik Hrvatski

Više informacija

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojala je Hrvatska pravoslavna crkva i ovo je njezin prvi prikaz. Kako je nastala? Tko je bio njezin poglavar, metropolit Germogen? Postoje li uvjeti za osnivanje nove Hrvatske pravoslavne crkve? Faksimili, nepoznate fotografije. Autor knjige, publicist Petar Požar, sin slavnog graditelja elektrana Hrvoja Požara, rođen je 1944. u Borovu Naselju, a umro 2005. u Splitu.

Iz predgovora P. Požara: "Nije... čudnovato što se u jednom povijesnom razdoblju pojavila i – Hrvatska pravoslavna crkva. To je bila povijesna nužnost, utemeljena na biti pravoslavlja kao državne religije i državne crkvene organizacije. Koliko je trenutak odabran za stvaranje hrvatske državne pravoslavne organizacije bio pogodan, može biti, a vjerojatno i jest, prijeporno pitanje, ali je činjenica da je tada stvorena hrvatska država, ma koliko ona bila međunarodnopravno invalidna tvorevina."

Iz sadržaja:
Pravoslavlje, Autokefalne i autonomne crkve, Srpska pravoslavna crkva, Pravoslavlje u Hrvatskoj, Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve, Ustav HPC-a, Metropilt Germogen, Ne/Priznavanje HPC-a, Germogenove poslanice, Svećenici HPC-a, Episkom Spiridon Mifka, Nakladništvo HPC-a, Suđenje i smrt Germogena, Nova Hrvatska pravoslavna crkva, Propisnik HPC-a...


"Neke stvari postoje, koliko god mi šutjeli o tome. O tome što piše ova knjiga šutjelo se, evo – punih pola stoljeća."
Stijepo Mijović Kočan, Školske novine

"Knjiga nije samo intrigantno i u široj javnosti malo poznato štivo, već je poticajna i za dalja znanstvena istraživanja."
akademik Petar Strčić, Vjesnik

"Na pitanje što danas misliti o ideji stvaranja Hrvatske pravoslavne crkve, autor ističe primjer Poljske i Mađarske, koje imaju svoje nacionalne pravoslavne crkve, iako su Poljaci i Mađari uglavnom katolici."
Ivica Mlivončić, Hrvatsko slovo

30 drugih knjiga iz iste kategorije: