VJERA U HUMSKOJ ZEMLJI Prikaži uvećano

VJERA U HUMSKOJ ZEMLJI

Dijana Korać

Crkva na Kamenu

3870149003517

Novi proizvod

Budući da su na području Huma djelovale tri Crkve, svaka je od njih imala i svoje sljedbenike. U knjizi su prikazane društveno-političke prilike koje su utjecale na položaj određene Crkve na tom prostoru, kao i odnos velikaša prema postojećim Crkvama...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

35,10 KM .

Podaci

Autor Dijana Korać
Izdavač Crkva na Kamenu
Godina 2008
Uvez tvrdi
Broj stranica 238
Format 240 x 160
ISBN 387-014-900-351-7
Jezik Hrvatski

Više informacija

Budući da su na području Huma djelovale tri Crkve, svaka je od njih imala i svoje sljedbenike. U knjizi su prikazane društveno-političke prilike koje su utjecale na položaj određene Crkve na tom prostoru, kao i odnos velikaša prema postojećim Crkvama.

Nakon uvodnih razmatranja, obrađeno je djelovanje Katoličke Crkve u Humu. Najprije je opisano djelovanje stonskoga katoličkog biskupa nakon progona kao i život katolika na ovom području u to vrijeme, zatim katolička obnova početkom 14. st.

Drugi dio knjige obrađuje djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Humskoj zemlji, njezin pokušaj širenja prema zapadu, kao i posljedice njezina djelovanja na području Huma.

Treći dio obrađuje prodor i djelovanje Crkve bosanske na spomenutom prostoru.

Četvrti dio govori o vjerskoj pripadnosti humske vlastele kao i njihovu odnosu prema različitim konfesijama, te brojnim čimbenicima koji su na to utjecali.

Posljednji dio knjige obrađuje crkvenu topografiju Huma, gdje su najprije prikazane crkve koje se spominju u pisanim vrelima, zatim arheološki istraživane crkve, te one sačuvane u narodnoj predaji kao i prikaz lokaliteta s nazivom "crkvina".

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: