MEDICINA PREHRANE Prikaži uvećano

MEDICINA PREHRANE

Jasna Čerkez Habek

Medicinska naklada

9789531769730

Novi proizvod

Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

80,00 KM .

Podaci

Autor Jasna Čerkez Habek
Izdavač Medicinska naklada
Godina 2023
Uvez tvrdi
Broj stranica 304
Format 21x27 cm
ISBN 978-953-176-973-0
Jezik Hrvatski

Više informacija

Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane. Udžbenik u prvom dijelu govori o zadaći prehrane u organizmu, opisana je fiziologija probave,
navedeni su makronutrienti i mikronutrienti, njihova uloga u organizmu i metabolički putevi, a istaknuta je njihova sinergija koja je nužna za očuvanje zdravlja, dane su upute o kreiranju jelovnika za zdrave osobe s naglaskom na odabir zdravih prehrambenih obrazaca, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti.

U drugom dijelu udžbenika dane su upute o prilagodbi prehrane pojedinoj bolesti, kako bi se njezino napredovanje usporilo, postoje bolesti kod kojih je odgovarajuća prehrana jedini lijek, istaknute su važne odrednice prehrane, kod kritično bolesnih u jedinicama intenzivnog liječenja i u sterilnim jedinicama, bolesnika kod kojih se planira kirurško liječenje i palijativnih bolesnika, sveobuhvatno pitanje prehrane regulirano je zakonom pa su opisane i zakonske regulative kod proizvodnje, skladištenja, transporta hrane, kako bi do potrošača došla samo higijenski ispravna hrana. Krajnji cilj je upotreba higijenski ispravnih namirnica uzgojenih u ekološkom, zdravom podneblju, po mogućnosti bez tretiranja štetnih tvari koje utječu na zdravlje. 

30 drugih knjiga iz iste kategorije: