JUNAK NAŠEG DOBA Prikaži uvećano

JUNAK NAŠEG DOBA

Mihail J. Ljermontov

Zagrebačka stvarnost

9789531921541

Novi proizvod

Roman “Junak našeg doba” obilježio je razdoblje ruskog romantizma. U romanu se isprepliću niti romantike i snažnih psiholoških likova koji proživljavaju razne situacije, svaki na svoj način. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

20,00 KM .

Podaci

Autor Mihail J. Ljermontov
Izdavač Zagrebačka stvarnost
Godina 2009
Uvez tvrdi
Broj stranica 160
Format 14 x 20,5 cm
ISBN 978-953-192-154-1

Više informacija

Roman “Junak našeg doba” obilježio je razdoblje ruskog romantizma. U romanu se isprepliću niti romantike i snažnih psiholoških likova koji proživljavaju razne situacije, svaki na svoj način. Roman je niz kratkih priča sažetih u jednu cjelinu koje se međusobno nadopunjuju. Sama radnja nema strukturu romana već ostavlja mnogo nedorečenog što se upotpunjuje u narednim pričama.

Roman se može podijeliti u nekoliko cjelina u kojoj propovijedaju različiti likovi, a svi opisuju život glavnog lika samo iz različitih stajališta. Glavni lik opisan je u mladom oficiru, Pečorinu, oko kojeg se vrti cijela radnja romana. Društvo u kome se kreće i živi ne čini ga sretnim, sputava ga i tjera u vlastiti svijet u kome vlada nepovjerenje, oholost, bahatost i prije svega laž. Mladi Pečorin se ne slaže s postojećim društvom te gubi svoje mjesto u tom svijetu obmane. Živi na marginama odakle promatra sva zbivanja i događaje. Život ga nosi kao vjetar lišće. Bez stalnog je boravka; često na rubu egzistencije jedva preživljava. Prate ga cinizam, melankolija i duboka unutrašnja povrijeđenost od strane najbližih.

Pečorin dolazi iz visokog petrogradskog društva te je njegovo ponašanje besprijekorno u svim situacijama. Njegova momentalna snalažljivost mnogo puta mu pomaže da izbjegne neugodne situacije. Prati ga glas kao osobe koja ne mari za osjećaje drugih te se često poigrava sa sudbinama žena i muškaraca koji mu se nađu na križanju njegovih puteva.

Svoj život smatra dosadnim što ga dovodi u situacije da se upušta u avanture na svim razinama života ne mareći za posljedice koje iza njega ostaju. Na ljubavnom planu mu je najbitnije zadovoljenje vlastitih potreba bez obzira na bračno stanje partnera. Bezobzirnost i oholost glavne su vodilje u njegovu životu. Život je za njega bezvrijedan te ga je spreman riskirati za malo zabave i razonode. Pa iako takvim postupcima uništi sve oko sebe.

U njemu vlada nemiran i nestabilan duh koji mu ne dopušta dublje emocije te nije sposoban voljeti. Nasuprot svim negativnostima koje iz njega zrače, oko njega se vrti život, događaju se radnje koje je društvo gladno, kojima se naslađuju.  Hrabrost i odlučnost su neke od pozitivnih vrlina koje ne koristi često, iako može postići mnogo pozitivnih ishoda. Cijeli njegov život nema neku svrhu te sam na kraju završava tragično.

Radnja romana odvija se u 19. stoljeću, za vrijeme Ruske carevine gdje su bila mnogo previranja i borbe između Čečena i Tatara. Kroz opise mjesta gdje je smještena radnja opisana je teška situacija ruskog seljaka zasutog bijedom, siromaštvom i vječitim strahom za svoj život.

S druge strane, lječilište je prikazano kao okupljalište višeg staleža i raskalašenost života je podignuta na najveću moguću razinu. Emocionalne patnje koje ovaj mladi vojnik ostavlja iza sebe, potpuno ravnodušno, na sjeveru ne ostavljaju nikakvih tragova, čak niti kajanje. Njegov život svodi se samo na razbijanje dosade bez nekih uzvišenih ciljeva koje bi svatko trebao imati u životu. On je sam sebi dovoljan u svome unutarnjem svijetu u kome je živio.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: