SESTRA ŽARKA IVASIĆ Prikaži uvećano

SESTRA ŽARKA IVASIĆ

s. Veronika Mila Popić

DSM sv. Vinka Paulskoga

9789539682062

Novi proizvod

Službenica Božja Žarka Ivasić, hrvatka redovnica i mučenica, milosrdna sestra svetog Vinka Paulskog, rođena je 18. studenoga 1908. u Krašiću  kao Julijana, kći Roka i Mare rođene Penić Ivanko. Krštena je 19. studenoga 1908. u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću. Odrasla je u okrilju pobožne obitelji, krašićke župe i jaskanskog kraja, prozvanog „kolijevkom biskupa“ i „dolinom kardinala“.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

30,00 KM .

Podaci

Autor Sestra Veronika Popić
Izdavač Družba sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga
Godina 2010
Uvez meki
Broj stranica 190
Format 15x21 cm
ISBN 9789539682062
Jezik Hrvatski

Više informacija

Službenica Božja Žarka Ivasić, hrvatka redovnica i mučenica, milosrdna sestra svetog Vinka Paulskog, rođena je 18. studenoga 1908. u Krašiću (Jastrebarski dekanat) kao Julijana, kći Roka i Mare rođene Penić Ivanko. Krštena je 19. studenoga 1908. u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću. Odrasla je u okrilju pobožne obitelji, krašićke župe i jaskanskog kraja, prozvanog „kolijevkom biskupa“ i „dolinom kardinala“. U svojem odabiru duhovnog zvanja sestre milosrdnice slijedila je primjer svoje starije sestre Terezije (sestre Hildeberte, 1908-1987), a njihov primjer slijedila je i treća sestra Ivasić, Katarina (sestra Felicitas, 1913-1976). U Družbu je Julijana (Julka) stupila 10. studenoga 1931. u Zagrebu, redovničku odjeću primila je 20. studenoga 1932, privremene zavjete položila 21. studenoga 1933, a doživotne 21. studenoga 1936. Uzela je redovničko ime Žarka. Službovala je u bolnicama u Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji, bolničkoj školi na Vinogradskoj cesti u Zagrebu, Otočcu, Vrapču, Osijeku i Gospiću. Činila je djela milosrđa i bila spremna podnijeti i žrtvu života za svakog patnika, prijatelja i neprijatelja. Tijekom II. svjetskog rata bolnica u Otočcu našla se na vjetrometini različitih sila pa su u bolnicu pristizali ranjenici raznih sudbina i s različitih sukobljenih strana. Sestra Žarka nastojala je svakom bolesniku pristupiti jednako, bez razlike, te je na svakom koraku svjedočila svoje milosrdničko poslanje.

U noći s 13. na 14. rujna 1943, u bolnicu u Otočcu iznenada su upali ustaški vojnici i poubijali ranjene partizane. U noćnom dežurstvu nalazila se upravo sestra Žarka. Partizani su kasnije nepravedno optužili časne sestre da su ih one prokazivale i sudjelovale u zločinu. Nakon višemjesečne pshihičke torture i batinjanja, bez priznanja i dokaza, te nakon montiranog suđenja, sestra Žarka osuđena je 1946. na smrt vješanjem. Časne sestre Verena Fostač, Eutihija Novak, Hubertina Džimbeg i Celestija Lucija Radošević osuđene su na smrt strijeljanjem. Molba Družbe sestara milosrdnica za smanjenje kazne ishodila je sestri Žarki samo drugačiju smrt-strijeljanjem. Ostale sestre osuđene su na 20 godina zatvora s prisilnim radom. Žarkine riječi „Nisam kriva, znam da nisam kriva... Ako treha umrijeti, spremna sam i umrijeti“, ostale su kao jamstvo njezinog nesebičnog darivanja. Strijeljana je uza zid kapelice svete Magdalene na groblju u Gospiću, 16. svibnja 1946. Njezino tijelo i danas počiva na tom groblju. Posljednji dani sestre Žarke u gospićkom zatvoru, odlazak na stratište i smrt, ostavili su u mnogima uspomenu hrabre i predane kršćanske sestre milosrdnice, koja smrt podnosi s čvrstom vjerom u Gospodina. Glas svjedoka mučeničke smrti sestre Žarke i dalje živi, trajno budeći vjeru i nadu. Sestre milosrdnice smatraju sestru Žarku dragocjenim biserom u svojoj kruni. U nakladi Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog objavljena je 2010. knjiga „Sestra Žarka Ivasić: mučenica svog zvanja“ povjesničarke, časne sestre Veronike Mile Popić. Vodi se postupak za proglašenje mučenice Žarke Ivasić blaženom i svetom. U Krašiću je 2019. podignuta spomen-ploča na mjestu njezine rodne kuće.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: