SVJETLA I SJENE SLOBODE Prikaži uvećano

SVJETLA I SJENE SLOBODE

Zdravko Gavran

Glas Koncila

9789532412673

Novi proizvod

Knjiga objavljena prigodom 20. obljetnice demokratskog preokreta u Hrvatskoj, u kojoj se autor hrabro hvata u koštac s brojnim crkvenim i društvenim fenomenima tranzicijskoga društva s bitnim naglaskom na "hrvatsko katolištvo"...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

31,60 KM .

Podaci

Autor Zdravko Gavran
Izdavač Glas Koncila
Godina 2010
Uvez tvrdi
Broj stranica 191
ISBN 978-953-241-267-3
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga objavljena prigodom 20. obljetnice demokratskog preokreta u Hrvatskoj, u kojoj se autor hrabro hvata u koštac s brojnim crkvenim i društvenim fenomenima tranzicijskoga društva s bitnim naglaskom na "hrvatsko katolištvo".

Autor u knjizi na 190 stranica u tri dijela preispituje razne vidove hrvatskoga katolištva, Crkve i katolika laika u dvadeset godina od uspostave slobode i demokracije. Bez populizma ili senzacionalizma donosi niz kritičkih ocjena i sudova o njihovu snalaženju, ponašanju i svjedočenju u hrvatskom društvu. Promišlja o temama odnosa Crkve prema materijalnim dobrima, izazovima redovništva danas, školskom vjeronauku, katolicima i politici, crkvenim pokretima, katoličkoj solidarnosti ili pak o odsutnosti autentičnog demokršćanstva. Pri tome prikazuje i svjetla i sjene: ne prešućuje zatajenja, promašaje i zablude, ali ne zanemaruje ni ono pozitivno – uspjehe i određena postignuća koje valja vrednovati.

Prvi dio knjige pod naslovom »Nakon dvaju desetljeća« pisan je tijekom 2010. godine i čini ga 16 ogleda u kojima autor sažeto dotiče više tematskih područja. Preokret 1990. i hrvatsko katolištvo, zatečenost potencijalima slobode, Crkva i njezine »nadomjesne« funkcije, katolički socijalni nauk i domaća iskustva, kršćanski moral i hrvatsko društvo, u potrazi za hrvatskim katoličkim identitetom, na udaru javnost koju oblikuju mediji, neprevladani pravaški mentalitet i polemička paradigma, od tradicijskog do poosobljenog katolištva, polazišta i dometi laičkog organiziranja – neke su od tema koje autor obrađuje s pozicija angažiranog intelektualca katolika.

Kao svojevrsna »dokumentarna« potkrjepa služe drugi i treći dio knjige – najuži izbor autorovih članaka i ogleda koji su bili objavljivani u »Glasu Koncila« i Listu mladih »MI« te izlagani na III. programu Hrvatskoga radija. Iz prvih godina demokracije (1990 – 1992) potječu sadržaji pod naslovom »Na burnim početcima«, a u posljednjim godinama nastale su »Neke poznije raščlambe«. Iako neki od priloga datiraju s početka devedesetih i danas aktualni te pokazuju autorovu sposobnost »proročkog« zapažanja.

U tom kontekstu, kako ističe urednik Božidar Petrač, Gavranova knjiga rijedak je primjer razborite analize i kritičkih zapažanja kojima nastoji izazvati na prericanja i promjene sadašnjega stanja. Knjiga je daleko od kakvog apologetskog uratka jer autor kao zreo vjernik i intelektualac širokoga znanja i iskustva, nudi kritiku u funkciji izgradnje a ne destrukcije, uočava recenzent Ivica Šola.
Iznimno staložene, hrabre i jasne poruke Gavranovih promišljanja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: