Novo O GOSPODINOVOJ MOLITVI Prikaži uvećano

O GOSPODINOVOJ MOLITVI

Toma Akvinski

Tonimir

9789533830179

Novi proizvod

Nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica objavila je knjigu O Gospodinovoj molitvi. U njoj su sadržani prijevodi s latinskoga triju tekstova sv. Tome Akvinskoga: Razlaganje o Gospodinovoj molitvi, u kojem su pribilježene Svetčeve propovijedi kršćanskomu puku u Napulju tijekom korizmene obnove od 20. veljače do 1. ožujka 1273., i po jedan članak iz njegovih velikih teoloških sinteza.

Više detalja

35,00 KM .

Podaci

Autor Toma Akvinski
Izdavač Tonimir
Godina 2023
Uvez tvrdi
Prevoditelj Petar Marija Radelj
Format 21.0 x 14.0 cm
ISBN 978-953-383-017-9
Jezik Hrvatski

Više informacija

Nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica objavila je knjigu O Gospodinovoj molitvi. U njoj su sadržani prijevodi s latinskoga triju tekstova sv. Tome Akvinskoga: Razlaganje o Gospodinovoj molitvi, u kojem su pribilježene Svetčeve propovijedi kršćanskomu puku u Napulju tijekom korizmene obnove od 20. veljače do 1. ožujka 1273., i po jedan članak iz njegovih velikih teoloških sinteza: o odnosu Duhovih darova i prošnjâ Očenaša (iz 1255.) i o dvojbi je li sedam prošnja Gospodinove molitve prikladno raspoređeno (iz 1272.). Ovo klasično djelo iz katoličke duhovnosti objavljeno je na hrvatskom o 750. obljetnici nastanka, pokazuje njegovu trajnu valjanost, a važno je za cijelu Crkvu jer je ono nadahnulo saborske otce Tridentskoga sabora da zadnji, četvrti dio Rimskoga katekizma (1564.) posvete razlaganju molitve i Očenaša. Istu strukturu zadržali su i Katekizam Katoličke Crkve (1992.) i njegov Kompendij (2006.).

U Očenašu se, kako ističe sv. Toma, predaje znanje za čim treba težiti, to jest poučeni smo kako treba moliti. A to je temeljno u duhovnom životu. Sv. Toma se kao propovjednik odlikuje jednostavnošću i uravnoteženošću, bez učenjačkih potankosti, stručnih izraza i govorničkih uzleta. Nema u njega pričica ni neozbiljnosti. Njegovo je propovijedanje prožeto zadivljujućim poznavanjem Svetoga Pisma i dubokom ljubavlju za Božju riječ. Pridaje pozornost objašnjavanju detalja. Proniče dublje značenje gotovo svakoj riječi, izvlači biblijske usporednice i daje tumačenja smisla Svetoga Pisma. Posvećen je povezivanju svega u cjelinu. Otče naš je molbenica, ali i proglas onoga tko želi biti Kristov i svet. Pokazuje da je taj molitveni prijedložak odraz i sažetak vjerskih istina, ćudorednoga učenja, ne samo duhovnosti nego i praktičnosti.

Tekstove je preveo, uvodom i objasnidbenim bilješkama popratio Petar Marija Radelj.

Knjiga je ilustrirana u boji s deset djela europskih umjetnika iz XII., XIV., XV., XVI., XVII. i XIX. stoljeća i opremljena sa sedam kazala. Uvez je tvrdi, šivani, a opseg 141 stranica. 

30 drugih knjiga iz iste kategorije: