MULTIKONFESIONALNA HERCEGOVINA-Vlast i lojalnost u kasnoosmanskom društvu Prikaži uvećano

MULTIKONFESIONALNA HERCEGOVINA-Vlast i lojalnost u kasnoosmanskom društvu

Hannes Grandits

Pravni Fakultet Sarajevo

9789958649189

Novi proizvod

Tema ovog djela pobliže je određena podnaslovom Vlast i lojalnost u kasnoosmanskom društvu, a po riječima autora u središtu interesovanja je tadašnja osmanska granična regija Hercegovina. Ona je u eri tanzimata, o kojoj je ovdje riječ, duže vrijeme bila zaseban pašaluk, ali je tradicionalno bila integralni sastavni dio Bosanskog ejaleta. 

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

60,00 KM .

Podaci

Autor Hannes Grandits
Izdavač Pravni fakultet Sarajevo
Godina 2014
Uvez meki
Broj stranica 547
Format 15x23 cm
ISBN 978-9958-649-18-9
Jezik Bošnjački

Više informacija

Tema ovog djela pobliže je određena podnaslovom Vlast i lojalnost u kasnoosmanskom društvu, a po riječima autora u središtu interesovanja je tadašnja osmanska granična regija Hercegovina. Ona je u eri tanzimata, o kojoj je ovdje riječ, duže vrijeme bila zaseban pašaluk, ali je tradicionalno bila integralni sastavni dio Bosanskog ejaleta. Tek uz znatno zakašnjenje i primjenu vojne sile, u Hercegovini su, kao i generalno u Bosni, mogle biti provedene temeljne odredbe tanzimata. De facto je tako vrijeme tanzimata i započelo tek nakon masivne vojne intervencije naložene od Visoke porte početkom 1850-ih godina. To je bilo vrijeme u koje se može smjestiti početak modernog društvenog uređenja u Hercegovini. Tendencije sekularizacije i pravne ravnopravnosti različitih konfesionalnih grupa bile su ujedinjene sa intenziviranjem trgovine i usponom novih „kapitalističkih“ elita. Čak je i svakodnevnica ljudi na selu, unatoč velikom kontinuitetu organizacije života, doživjela značajne promjene. Konačno, to je bilo i vrijeme u kojem je „nacionalna problematika“ sve snažnije prodirala u multikonfesionalnu društvenu organizaciju.

Grandits u obimnoj knjizi, na oko 500 stranica, analizira ovu problematiku kroz poglavlja naslovljena „Elita notabiliteta naspram državne birokratije“, „Ruralne životne sredine i lojalnosti: pravoslavni, katolički i muslimanski konteksti“, „Gradska uređenja i period tanzimata“, „Vjersko vodstvo i reforma vjerski zasnovanog poretka“, „Novi akteri i postupci za vrijeme tanzimata“ te „Revoltirajuće društvo: nasilje i odanost“.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: