KRUNOSLAV DRAGANOVIĆ, ISKAZI KOMUNISTIČKIM ISTRAŽITELJIMA Prikaži uvećano

KRUNOSLAV DRAGANOVIĆ, ISKAZI KOMUNISTIČKIM ISTRAŽITELJIMA

Miroslav Akmadža

Hrvatski institut za povijest

9789536659531

Novi proizvod

Istražujući po raznim arhivskim fondovima, autor je pronašao u Hrvatskom državnom arhivu, Fondu Službe državne sigurnosti Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova SR Hrvatske, zapisnike o iskazima Krunoslava Draganovića pred komunističkim istražiteljima, nakon njegovog zagonetnog povratka u Jugoslaviju u rujnu 1967. godine.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

25,00 KM .

Podaci

Autor Miroslav Akmadža
Izdavač Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje
Godina 2010
Uvez tvrdi
Broj stranica 285
ISBN 9789536659531
Jezik Hrvatski

Više informacija

Krunoslav Draganović (1903.-1983.), svećenik, povjesničar i političar, jedna je od najkontroverznijih osoba novije hrvatske crkvene i političke povijesti. Od svibnja 1941. član je Ravnateljstva Zavoda za kolonizaciju, te kao izaslanik NDH u proljeće i ljeto 1941. u okupiranoj Srbiji i Makedoniji pomaže pri povratku u domovinu zarobljenim hrvatskim vojnicima bivše jugoslavenske vojske. Krajem kolovoza 1943. pridijeljen je hrvatskom predstavništvu pri Svetoj Stolici kako bi pomagao Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskom crvenom križu pri oslobađanju, zbrinjavanju i upućivanju uhićenih i zarobljenih Hrvata iz Italije nakon njezine kapitulacije. Uspostavlja vezu i uručuje podneske (1944. i 1945.) britanskim i američkim diplomatima u Rimu, te savezničkom vrhovnom zapovjedništvu za Sredozemlje u kojima se traži očuvanje hrvatske državne samostalnosti te izlaz za Hrvatske oružane snage i izbjeglice iz NDH. Kraj rata i slom NDH zatječe ga u Rimu. Uz znanje Vatikana obilazi zarobljeničke logore u Italiji i Austriji u kojima se nalaze hrvatske izbjeglice i pomaže im. Njegovim osobnim zalaganjem, tisućama Hrvata, a među njima i mnogim dužnosnicima NDH, omogućena je najnužnija humanitarna pomoć, izbavljenje iz logora, spašavanje života, te odlazak u nova boravišta. Istodobno izvješćuje političke krugove Zapada o stanju i prilikama u Hrvatskoj i o stradanju hrvatskog naroda.

Istražujući po raznim arhivskim fondovima, autor je pronašao u Hrvatskom državnom arhivu, Fondu Službe državne sigurnosti Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova SR Hrvatske, zapisnike o iskazima Krunoslava Draganovića pred komunističkim istražiteljima, nakon njegovog zagonetnog povratka u Jugoslaviju u rujnu 1967. godine. Očito se radi samo o dijelu njegovih iskaza izdvojenih iz njegovog dosjea, koji se čuva u nekom od beogradskih arhiva, a navodno i negdje u Sarajevu, kojeg su jugoslavenske službe sigurnosti oformile kroz istragu nakon njegova povratka u Jugoslaviju, a vjerojatno i prateći njegov dotadašnji rad. Ti iskazi su i glavni temelj ove knjige.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: