TREBA LI SVE ZABORAVITI ?! Prikaži uvećano

TREBA LI SVE ZABORAVITI ?!

fra Marko Kurolt

Franjevački samostan Vukovar

9789539549389

Novi proizvod

Nadbiskup u miru mons. Srakić koji  je odmah na početku razjasnio dilemu: ” Treba li sve zaboraviti?” – te jasno i glasno rekao “NE” navodeći nekoliko primjera iz vlastitog životnog iskustva. Dobar dio naših ljudi, poglavito mlađe životne dobi, a osobito stranci ne vole kad im se govori o onome što se događalo na ovim našim prostorima ranih devedesetih.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

30,00 KM .

Podaci

Autor fra Marko Kurolt
Izdavač Franjevački samostan Vukovar
Godina 2013
Uvez tvrdi
Broj stranica 132
ISBN 9789539549389
Jezik Hrvatski

Više informacija

Nadbiskup u miru mons. Srakić koji  je odmah na početku razjasnio dilemu: ” Treba li sve zaboraviti?” – te jasno i glasno rekao “NE” navodeći nekoliko primjera iz vlastitog životnog iskustva. Dobar dio naših ljudi, poglavito mlađe životne dobi, a osobito stranci ne vole kad im se govori o onome što se događalo na ovim našim prostorima ranih devedesetih. Oni žele čuti neke veselije teme i to radi nekog lažnog mira koji počiva na nepravdi, neistini i zločinu. Ako sve pustimo zaboravu zlonamjerni će iskrivljivati povijest, kao što se to već i dogodilo nakon Drugog svjetskog rata. Pater Marko Kurolt, pokojni franjevac koji je za vrijeme srpske okupacije živio u samostanu u Zemunu, zapisao je dio onoga što je vidio, čuo i učinio za dobrobit svoga naroda i njegove kulture. Nekad grad ponos, nerijetko nazivan ” Atena istočne  Hrvatske”  pretvoren je u grad mrtvih i grad razvalina. Ovaj franjevac, svojim mudrim postupcima, doprinio je da se pronađe, sačuva od uništenja i vrati onima kojima je to blago vjekovima i  pripadalo. On je zadužio, ne samo Franjevački samostan u Vukovaru nego i grad Vukovar da mu se na dostojan način oduži na taj način što će njemu u čast imenovati jednu ulicu u gradu. Uz Marka Kurolta usko je povezano i djelovanje jednog drugog Marka i to Marka Malovića, također franjevca, u to vrijeme gvardijana i župnika u okupiranom  Iloku. Njih su dvojica perjanice franjevaca Istočne Slavonije. Fra Marko Malović bio je jedini rimokatolički svećenik u ovom najistočnijem dijelu Lijepe naše. Potom je progovorio već spomenuti i prozvani fra Marko. On je nazočnima govorio o posjetu i proslavi biskupskog ređenja mons. Marina Srakića u Iloku i njegovom pastirskom pohodu okupiranom dijelu njegove, tada biskupije, a danas nadbiskupije đakovačko-osječke i koliko ga je nadbiskupov posjet osnažio i duhovno učvrstio. I on je ponovio nadbiskupov prijedlog da se fra Marku Kuroltu posveti jedan gradska ulica ili  makar današnja samostanska knjižnica da  nosi njegovo ime. Upravo je  on tu knjižnicu spasio i sačuvao od sigurnog uništenja. U knjižnici je bilo 11 inkunabula, rijetkih i prvih tiskanih knjiga.

Bivši provincijalni ministar fra Mirko Mataušić govoreći o liku i djelu fra Kurolta naglasio je njegove dvije velike duhovne vrijednosti: bio je hrabar i nesebičan! Upravo one su ga dvije duhovne kreposti osokolile da spasi kulturno blago našeg samostana u Vukovaru, kojeg su naša braća kroz tri stoljeća svoga djelovanja u gradu na Dunavu prikupljala, čuvala i sačuvala,a upravo se to blago našlo na udaru bezumne osvajačke politike. Fra Mataušić je naglasio i fra Kuroltovu sposobnost u komuniciranja sa vrhovnim zapovjedništvom tadašnje JNA. U knjizi se spominju i imena i prezimena tadašnjih vrhovnih zapovjednika JNA. I među njima je bilo dobrih i plemenitih ljudi. Fra Marko je spasio i mnoge živote poglavito život mladog vukovarskog franjevca fra Slavka Antunovića i svoga nećaka koji su “na obradi”- kako je doslovno rekao tadašnji general Vasiljević. I to jke bila sposobnost u komuniciranju fra Kurolta da je od krvnih  neprijatelja uspio napraviti istinske prijatelje. Fra Kurlt se dugo kolebao treba li te zapise objaviti ili ne s obzirom da su mnogi akteri ratnih događanja još živi,a oni procesuirani.

Fra Marko Kurolt  bio je  i dobar promicatelj duhovnih zvanja iako je , kako se to nekoć govorilo, riječ o  “zakašnjelom duhovnom  zvanju.” On  je najprije  radio kao kinooperater i tek  sa 26 godina došao u franjevce. Današnji župnik i gvardijan u Bjelovaru, fra Tonio Vučemilović, bio je u to vrijeme ministrant u Zemunu. DRugo fra Markovo zvanje je otac NIkola Soldatović, pravoslavni svećenik. U počecima je bio ateist, ali se preko fra Marka obratio i postao pravoslavni sveštenik. Treće duhovno zvanje fra Kurolta je  don Aleksandar Vinković, danas  svećenik beogradske nadbiskupije. Ovo je samo potvrda, naglasio je fra Mataušić u svom izlaganju, da se u Domovinskom ratu nije radilo o vjerskom , nego o agresorskom ratu!

I na kraju recimo da je dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, odlikovao za života fra Marka Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu  Republike Hrvatske i za dobrobit njezinih građana.

Vjenceslav Janjić

30 drugih knjiga iz iste kategorije: