Akcija! Svećenici glagoljaši na području BiH Prikaži uvećano

SVEĆENICI GLAGOLJAŠI NA PODRUČJU BiH

Ratko Perić

Crkva na Kamenu

9772303446007

Novi proizvod

Ovo će djelo u znanstvenim krugovima biti gotovo senzacija s obzirom na to da je crkvena povijest na prostoru Hercegovine i Bosne za mnoge već bila napisana, završena i zapečaćena, a u toj pisanoj povijesti svećenici glagoljaši, ako su uopće spominjani, redovito su sklanjani na periferiju ne samo društvenih nego i crkvenih zbivanja...

Više detalja

dostupno

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

25,00 KM .

-25,00 KM

50,00 KM .

Podaci

Autor Ratko Perić
Izdavač Crkva na Kamenu
Godina 2016
Uvez tvrdi
Broj stranica 472
Jezik Hrvatski

Više informacija

Ovo će djelo u znanstvenim krugovima biti gotovo senzacija s obzirom na to da je crkvena povijest na prostoru Hercegovine i Bosne za mnoge već bila napisana, završena i zapečaćena, a u toj pisanoj povijesti svećenici glagoljaši, ako su uopće spominjani, redovito su sklanjani na periferiju ne samo društvenih nego i crkvenih zbivanja. Na povijesnu stvarnost i činjenice ova knjiga baca sasvim novo svjetlo, te se o ovdašnjoj prošlosti bez nje ništa više ozbiljno ne će moći pisati.

Na početku se nalazi Uvodno slovoSadržajKraticeBibliografija, a zatim autor prelazi na razradbu teme gdje se donose naslovi: PojmovljeOdnosi franjevačkoga i glagoljaškoga kleraOdgoj i izobrazba glagoljaša, te kao kruna svega: Životopisi glagoljaša.

Nakon životopisa više svećenika glagoljaša doneseno je poneko njihovo pismo ili pismo u vezi s njima, u dva stupca: u ondašnjem hrvatskom i u današnjem hrvatskom jeziku. Ili prijevod s latinskoga. Biskup na početku iskreno priznaje da ima još mnoštvo gradiva koje bi bilo vrijedno obraditi. “Svako je ljudsko djelo nedovršeno, a ovo pogotovo. Gradiva bi se još moglo naći, osobito u Splitskom arhivu. Neka se toga posla late mlađi naraštaji. Bila ova monografija poticajna drugima da nastave gdje se stalo, odnosno da obrade i javnosti predstave one svećenike glagoljaše o kojima nismo našli nikakvih podataka.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: