ŽUPA STUDENCI Prikaži uvećano

ŽUPA STUDENCI

Ante Pavlović

Crkva na Kamenu

9789958191817

Novi proizvod

Knjiga sabire radove sa znanstvenog skupa s naslovom Župa Studenci u prošlosti i sadašnjosti koji se 2008. održao u Pastoralnom centru u Studencima u povodu spomenute obljetnice. Radovi su kroz tri godine dorađivani i objavljeni u spomenutoj monografiji...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

58,50 KM .

Podaci

Autor Ante Pavlović
Izdavač Crkva na Kamenu
Godina 2011
Uvez tvrdi
Broj stranica 661
ISBN 978-9958-1918-1-7
Jezik Hrvatski

Više informacija

U izdanju Crkve na Kamenu iz Mostara u mjesecu lipnju 2011. izašla je iz tiska monografija Župa Studenci u Hercegovini u povodu stote obljetnice osnutka i djelovanja župe. Knjiga sabire radove sa znanstvenog skupa s naslovom Župa Studenci u prošlosti i sadašnjosti koji se 2008. održao u Pastoralnom centru u Studencima u povodu spomenute obljetnice. Radovi su kroz tri godine dorađivani i objavljeni u spomenutoj monografiji. Župa Studenci se tako pridružila većem broju župa mostarsko-duvanjske biskupije o kojima je izdana monografija.

   Monografija o župi Studenci sadrži 23 teme podijeljene u dva dijela, a svaki je dio opet podijeljen u tri ili četiri poglavlja koja se tematski povezuju.

   Proslov knjizi napisao je Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski.

   Prvi dio monografije, Povijest, ljudi, događaji, podijeljen je na 4 poglavlja u kojima se nalazi petnaest tema. Tu su istraženi prirodni položaj, flora i fauna, toponimija područja župe. U drugom poglavlju donesen je povijesni pregled od najstarijih vremena do svršetka turske okupacije. Treće, najopsežnije poglavlje, istražuje rodove župe Studenci, demografsku sliku župe od 1908.-2008. i žrtve dva svjetska i Domovinskog rata s područja studenačke župe. četvrto poglavlje donosi prikaz razvoja poljoprivrede i gospodarstva, obrazovanja i školstva na području župe u zadnjih stotinjak godina, kao i tradicijsku nošnju i tradicionalne pučke igre i športska nadmetanja u župi.

   Drugi dio s naslovom Dušobrižništvo obuhvaća tri poglavlja s osam tema. U prvom poglavlju prikazan je nastanak župe Studenci i svećenici koji su u njoj pastoralno djelovali. Potom se govori o njihovom pastoralnom radu i vjerničkom životu puka, kao i o pastoralnom djelovanju sestara Služavki Maloga Isusa u župi. Drugo poglavlje posvećeno je duhovnim zvanjima studenačke župe te osnutku i djelovanju biskupijskoga svetišta Presvetoga Srca Isusova. Obrađene su također crkvene, duhovne i narodne popijevke s narodnim običajima župe. Zadnje poglavlje donosi prikaz gradnje i obnove župne crkve, kuće i drugih objekata u župnom središtu. Na samom kraju opisana je gradnja filijalnih crkava i prikazao je sadašnje stanje groblja, kapelica i zavjetnih kipova u župi.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: