GLADIJATORI - ZABAVA ZA PUK U KOLOSEJU Prikaži uvećano

GLADIJATORI - ZABAVA ZA PUK U KOLOSEJU

Fik Meijer

TIM press

9789537177836

Novi proizvod

Gladijatorske su predstave bile strašne i okrutne, no ipak su bile iznimno popularne. Od trećega stoljeća prije Krista do početka petoga stoljeća milijune je gledatelja opčinjavala igra sa smrću u areni. Te su predstave, osobito nakon otvaranja Koloseja 80. godine, zadobile nevjerojatne razmjere, a carevi su ih koristili kako bi pokazali svoju moć nad ljudima i životinjama...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

41,50 KM .

Podaci

Izdavač TIM press
Godina 2014
Uvez tvrdi
Broj stranica 203
ISBN 978-953-717-783-6
Jezik Hrvatski

Više informacija

Gladijatorske su predstave bile strašne i okrutne, no ipak su bile iznimno popularne. Od trećega stoljeća prije Krista do početka petoga stoljeća milijune je gledatelja opčinjavala igra sa smrću u areni. Te su predstave, osobito nakon otvaranja Koloseja 80. godine, zadobile nevjerojatne razmjere, a carevi su ih koristili kako bi pokazali svoju moć nad ljudima i životinjama.

Fik Meijer, jedan od najpoznatijih nizozemskih povjesničara, u knjizi "Gladijatori - Zabava za puk u Koloseju" opisuje te okrutne borbe i sve što ih je pratilo. Srž knjige čini opis cjelodnevnog programa koji se sastojao od tri dijela: u jutarnjim satima borile su se najrazličitije divlje zvijeri međusobno ili su na njih nasrtali gladijatori, u podnevnom dijelu mnogi su našli smrt u brutalnim ili uprizorenim pogubljenjima, a poslijepodne su se gladijatori međusobno borili na život i smrt.

Posebna pozornost pripada pitanju što se nakon predstava događalo s truplima. No, tu su i druga pitanja: Kakvo je bilo podrijetlo gladijatora? Kakvi su im bili izgledi da prežive? Koliko je ugodno bilo gledateljima u Koloseju? Jesu li se u areni održavale i uprizorene pomorske bitke? Što je bilo s Kolosejem nakon zabrane igara? Ukratko, ova knjiga cjelovit je i pregledan prikaz najpopularnije zabave za puk u starome Rimu.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: