PEROM I KAMEROM O MOSTARU Prikaži uvećano

PEROM I KAMEROM O MOSTARU

Tibor Vrančić

FRAM-ZIRAL

9789958370786

Novi proizvod

Knjiga donosi velik broj zanimljivih tekstova o Mostaru koje su zapisali brojni strani putopisci s kraja 19. i početka 20. stoljeća posjećujući ovaj grad. Svi ti dojmovi o Mostaru predstavljaju svjedočanstva povijesnoga vremena i želja je autorskog trojca sačuvati ih od zaborava.

Više detalja

25,00 KM .

Podaci

Autor Tibor Vrančić, Smail Špago, Ismail Braco Čampara
Izdavač FRAM-ZIRAL
Godina 2018
Uvez tvrdi
Broj stranica 297
Format 17,6 x 25 cm
ISBN 9789958370786
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga donosi velik broj zanimljivih tekstova o Mostaru koje su zapisali brojni strani putopisci s kraja 19. i početka 20. stoljeća posjećujući ovaj grad. Svi ti dojmovi o Mostaru predstavljaju svjedočanstva povijesnoga vremena i želja je autorskog trojca sačuvati ih od zaborava.

Prvi je to pokušaj stavljanja na jedno mjesto brojnih putopisaca koji su posjetili Mostar. Putnik od prije stotinu i više godina nije bio kao današnji – što brže „protutnjati” nekom destinacijom, kupiti pokoji jeftini suvenir "made in China", donijeti kući brdo digitalnih fotografija koje se nikada više neće ni pogledati; postaviti pokoji selfie na facebook ili tweeter. Onovremenom putniku nije bilo dovoljno samo nijemo posjetiti neko mjesto, usput pregristi nešto nabrzinu i nastaviti dalje. Naprotiv, on se zanimao za način života ljudi, on je razgovarao s njima, posjećivao ih u njihovim domovima, očaravala ga je prošlost zemlje u koju je došao, kuhinja i običaji, on je primjećivao svaku malenu stijenu obraslu mahovinom, raspukli šipak, granu smokve koja je virila ponad nekog duvara, zelenu boju Neretve, obične ljude.

Usto, u knjizi su obrađeni i brojni fotografi iz istog razdoblja (skupa s njihovim fotografijama grada) koji su kamerama ovjekovječili Mostar, te stoga knjiga predstavlja jedan amalgam ova dva žanra – putopisa i fotografije. Fotograf s početka dvadesetoga stoljeća je snimao likove i predjele prvim fotoaparatima i brižljivo čuvao staklene ploče, kako bi ih objavio u knjizi ili pokazao zemljacima, rušeći tako stereotipe koje je zapadni svijet stvorio prema ovoj zemlji.

Knjiga je, također, obogaćena brojnim fotografijama starog Mostara, pa stoga uistinu predstavlja bogatstvo koje valja sačuvati za buduće naraštaje.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: