Mostar - krhotine prošlosti Prikaži uvećano

MOSTAR - krhotine prošlosti

Tibor Vrančić

Vlastita naklada

9789535621003

Novi proizvod

Odabirom od 350 fotografija na 170 stranica, Tibor Vrančić nam želi predstaviti u knjizi pod malo neuobičajenim nazivom „Mostar – krhotine prošlosti“, jedan stari i prošli Mostar.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

25,00 KM .

Podaci

Autor Tibor Vrančić
Izdavač Vlastita naklada
Godina 2010
Uvez tvrdi
Broj stranica 175
Format 21,5 x 30,3 cm
ISBN 9789535621003
Jezik Hrvatski

Više informacija

Odabirom od 350 fotografija na 170 stranica, Tibor Vrančić nam želi predstaviti u knjizi pod malo neuobičajenim nazivom „Mostar – krhotine prošlosti“, jedan stari i prošli Mostar. Radi se zasigurno o knjizi, djelu, koje je jedinstveno u dosadašnjoj historiji grada Mostara, koju će svaki Mostarac poželjeti imati kod sebe, na svom stolu, u dnevnom boravku, svakodnevno pri ruci, pa bio ga on u Mostaru ili bilo gdje u bijelom svijetu. Knjiga predstavlja mozaik slika i sjećanja o starom Mostaru. Svaka stranica sadrži dvije paralelne fotografije objekata ili motiva iz grada Mostara, snimljene prije stotinu i više godina, te fotografiju tog istog objekta ili motiva grada danas, sa iste pozicije, sa iste udaljenosti. Ispod svakog ovakvog para fotografija Tibor Vrančić nam nudi kratke tekstove o Mostaru iz povijesnih knjiga s kraja 19. i početka 20. stoljeća, putopisa i turističkih vodiča koji datiraju iz 1900-ih, te mnoge nostalgične tekstove raznih izvora. Teme u knjizi nisu poredane ni po kakvoj hijerarhiji, niti mjerilu, čime nam ju je autor želio učiniti zanimljivijom za čitanje i pregledavanje te izbjeći monotoniju i predvidljivost redoslijeda. Teme i slike se izmjenjuju, baš kao što i naša sjećanja lutaju po našoj prošlosti, djetinjstvu, mladosti - prelijećući po krhotinama prošlosti bez nekoga shvatljivog razloga ili uobičajenoga redoslijeda. Tako se ova knjiga može čitati s bilo koje strane krenuli - od početka, od kraja, iz sredine, na preskok...Ipak, fragmenti Mostara iz prošlosti i sadašnjosti, lako se sklapaju u cjelovitu njegovu sliku. Neke od starih fotografija su pravljene prvim fotografskim aparatima, koje su sa sobom donosili austrougarski službenici i namještenici, krajem devetnaestog stoljeća.

Na slikama ćete pronaći izuzetno zanimljiv i na pregledan način prikazane nastale promjene u prostoru tijekom prohujalog vremena; u tekstovima kutak za odmor duše i prisjećanje na jedan drukčiji Mostar. Povijest je prilagođena i onima koji ne vide previše interesa u njoj, te je tako u svakoj slici - temi predstavljen poneki zanimljiv detalj, nepoznata istina ili podsjećanje na neki nostalgičan doživljaj. Za sladokusce starih fotografija, za gurmane povijesnih crtica i za ljubitelje nostalgičnih prisjećanja, ovo je uistinu jedna neobična poslastica.

Kad sam krenula čitati, malo me ponijelo i stadoh tek na zadnjoj stranici. Nije ni čudo. Spektar različitih sadržaja, dokumentarnih, informativnih, vizualnih, emotivnih itd., daju knjizi jednu dinamiku i živost. Tome je pridonijela i neobična kreativnost u kojoj kamen, voda, nebo, i plodovi voća govore na isti način kao i duše koje su svoju priču oblikovale u slova. 
Čovjek može nešto nadoučit, ugledat nešto što nikad prije nije, proživjet ispočetka neke scene, pa se onda iznenada susresti sa razbacanim zrncima duše koje su nekako podjednako prožete sjetnim tonom. Nije to slučajno. Valjda je i bila namjera prikrasti se malo u ljudska srca i trznuti taj dio. 
Ali kada se sentimentalnost stiša, ostaju onda neke druge misli koje su potaknute uspoređivanjem onoga nekada sa onim sada. I da li je tada postojalo nešto što nismo vidjeli i što nas je dovelo do ovoga sada? (Reakcija jednog čitatelja)

30 drugih knjiga iz iste kategorije: