BALADE PETRICE KEREMPUHA Prikaži uvećano

BALADE PETRICE KEREMPUHA

Miroslav Krleža

Novi Liber d.o.o.

9789533250229

Novi proizvod

“Balade Petrice Kerempuha” knjiga je pjesama Miroslava Krleže. Smatra se najvećim pjesničkim ostvarenjem Miroslava Krleže, a ujedno je i jedno od najvećih djela hrvatske književnosti uopće...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

10,00 KM .

Podaci

Autor Miroslav Krleža
Izdavač Novi Liber d.o.o.
Godina 2013
Uvez tvrdi
Broj stranica 178
ISBN 978-953-325-022-9
Jezik Hrvatski

Više informacija

“Balade Petrice Kerempuha” knjiga je pjesama Miroslava Krleže. Smatra se najvećim pjesničkim ostvarenjem Miroslava Krleže, a ujedno je i jedno od najvećih djela hrvatske književnosti uopće.

Zbirka pjesama je u svom prvom izdanju, objavljenom u Ljubljani 1936. godine, sadržavala 30 pjesama, od kojih je zasigurno najpoznatija ona pod nazivom “Khevenhiller”, sa svojim slavnim stihovima “Nigdar ni tak bilo/ da ni nekak bilo,/ pak ni vezda nebu/ da nam nekak nebu.”

U drugom izdanju zbirke dodane su još četiri pjesme, pa su tako tiskane i nadalje. S ovim izmjenama, zbirka je doživjela još samo nekoliko neznatnih i tako ostala najdovršenije djelo Miroslava Krleže, s obzirom da je on sva svoja djela opetovano ispravljao i nadopunjavao.

“Balade Petrice Kerempuha” najbolje odražavaju Krležin pjesnički karakter. Već sam naslov zbirke u sebi sadrži oprečnost, sjedinjavajući dva potpuno kontradiktorna pojma. Riječ balada odnosi se na tužne pjesme, često tragične, sumorne atmosfere i patetične poruke, dok je Petrica Kerempuh simbol veselja, zabave, lukavstva i prepredenosti.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: