SHAKESPEAREOVO DOBA Prikaži uvećano

SHAKESPEAREOVO DOBA

Frank Kermode

Naklada Alfa

9789532972634

Novi proizvod

Autor vrlo nadahnuto piše o Shakespeareovoj družini kao najvećoj dramskoj družini toga vremena, piše o velikanu engleske i svjetske drame kao vrlo uspješnu biznismenu, pjesniku sa stanovitim aristokratskim vezama, ali i livriranu sluzi engleske Krune, čovjeku upoznatu s većinom onoga što se zbivalo u društvenim slojevima iznad i ispod njega...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

20,00 KM .

Podaci

Autor Frank Kermode
Izdavač Naklada Alfa
Godina 2010
Uvez meki
Broj stranica 239
ISBN 978-953-297-263-4
Jezik Hrvatski

Više informacija

djelo Shakespeareovo doba vrsno je štivo u kojem oživljuje elizabetinsko razdoblje engleskog teatra koji je svoj vrhunac dostigao Shakespeareovom pojavom. Jasnoća izlaganja, opis posebnih okolnosti koje su utjecale na Shakespeareova djela, okolina u kojoj se kretao i pisao, utjecaji koje je u svome stvaralaštvu prihvaćao, karakter vremena u kojem je živio - ukratko, cijeli niz podataka, nipošto isključivo faktografske naravi, koliko duhovne pozadine iz koje je taj svjetski dramski pisac izniknuo, donosi Frank Kermode u svojoj vrlo čitkoj, ali i zahtjevnoj knjizi. Autor vrlo nadahnuto piše o Shakespeareovoj družini kao najvećoj dramskoj družini toga vremena, piše o velikanu engleske i svjetske drame kao vrlo uspješnu biznismenu, pjesniku sa stanovitim aristokratskim vezama, ali i livriranu sluzi engleske Krune, čovjeku upoznatu s većinom onoga što se zbivalo u društvenim slojevima iznad i ispod njega. Tijekom dvadeset i nešto godina njegove karijere, status glumaca iznimno je unaprijeđen, unatoč stalnim traktatima puritanskoga nadahnuća koji su uglavnom bili napisani protiv kazališta. Još 1572., dok je Shakespeare bio osmogodišnjak, ozakonjen je statut kojim se kažnjavalo ,,skitnice, lutalice i uporne prosjake", skupine među kojima su se spominjali ,,svi mačevatelji, krotitelji medvjeda, pučki glumci u međuigrama" . Iako je otpor kazalištu trajao i nastavio se tijekom cijele Shakespeareove karijere, ipak je on sam, ali i njegovi kolege, uživao službenu zaštitu, uspjeh u najširim krugovima pučanstva, riječju, koliko truda i muke, toliko zadovoljstva i imutka.
Kermode dakako ne raščlanjuje samo Shakespeareove drame ili drame nekih drugih engleskih dramatičara; on izvrsno osvjetjuje političke, društvene, gospodarske, duhovne, kulturne i vjerske prilike toga vremena. Kako uostalom knjigu preporučuju engleski kulturni krugovi i mediji: riječ je o vrsnu sažetku Shakespeareova doba, o sjajnom, konciznom i inteligentnom pregledu 36 komada i konteksta u kojem su nastali ... Želi li se na malo stranica upoznati Shakespeareov život i djelo, Kermodeova knjiga bit će svakom čitatelju od iznimne koristi.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: