GRANICE KRITIKE Prikaži uvećano

GRANICE KRITIKE

Rita Felski

Meandar Media

9789533342085

Novi proizvod

Čini se kako kritika nije samo prevladavajući nego i jedini mogući tip mišljenja u studiju književnosti i, u najširem smislu, u suvremenoj humanistici. U „Granicama kritike“ Rita Felski se pita što je dovelo do toga da su gotovo sva utjecajna moderna tumačenja književnosti i kulture gotovo jednoglasno obilježena etosom nepovjerenja. 

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

35,20 KM .

Podaci

Autor Rita Felski
Izdavač Meandar Media
Godina 2019
Uvez meki
Broj stranica 393
Format 11,7x15 cm
ISBN 9789533342085
Jezik Hrvatski

Više informacija

Čini se kako kritika nije samo prevladavajući nego i jedini mogući tip mišljenja u studiju književnosti i, u najširem smislu, u suvremenoj humanistici. U „Granicama kritike“ Rita Felski se pita što je dovelo do toga da su gotovo sva utjecajna moderna tumačenja književnosti i kulture gotovo jednoglasno obilježena etosom nepovjerenja. Hermeneutika sumnje ovisi o pretpostavci da tekstovi redovito znače više nego što govore ili da su krivi za kakav „zločin“ koji treba pomno istražiti. Taj detektivski nerv, jednostrano izjednačen s progresivnošću, odvažnim podrivanjem uvriježenih istina i vrijednosti, Felski prepoznaje kao štimung u suvremenom kritičkom okruženju kojim se sve češće širi zadah predvidivog kritičarenja i slijepog slijeđenja metateoretičarskih dogmi.

Težeći drukčijem čitanju, ona se nije zadovoljila tek demistifikacijom okoštalih kritičarskih pristupa i metoda. Umjesto toga ponudila je mogućnost za drukčiju politiku kritike u okviru postkritike. Biti postkritičan ne znači biti nekritičan, nego iznaći način za uspostavljanje novih veza i izgradnju produktivnih odnosa između književnih i kulturnih tekstova, čitatelja i društva. U tom je smislu ova studija jedan od najuzbudljivijih događaja na teorijskoj sceni posljednjih godina. Ona kritiku napokon rješava pritiska rigorozne skepse i otvara joj vrata za uspostavljanje neostvarenih saveza i neslućenih mogućnosti očuvanja, prenošenja i prevrednovanja naslijeđa, pa i naslijeđa same kritike.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: